СамокоВест

БНТ на живо от криптата на храма „Св. Александър Невски” по случай 250-годишнината на „История славянобългарска“

Споделете ни в

БНТ подготвя специална програма, посветена на 250 години от написването на „История славянобългарска“. В рамките на нея този вторник, 19-ти юни от 10:00ч. – денят на Преподобний Пасий Хилендарски, БНТ ще предложи на зрителите си специално студио на живо от криптата на храма „Свети Александър Невски“ в София. Негови водещи ще бъдат Добрина Чешмеджиева и Горан Благоев.

Специалната програма ще включва репортажи от празненствата по случай празника в цялата страна, тържествената литургия и поклонението пред паметника на Преподобний Пайсий Хилендарски в София, както и словото на вицепрезидента Маргарита Попова. Гости в студиото ще бъдат проф. Кирил Топалов – специалист по възрожденска литература, доц. Пламен Митев – декан на историческия факултет на СУ, както и победителят в националния конкурс „Моята Паисиева история”, организиран от Съюза на народните читалища.

По повод честванията по случай 250 години от написването на „История славянобългарска“ този вторник БНТ1 ще излъчи филма от поредицата в рамките на кампанията на националната телевизия „Великите българи”: Паисий Хилендарски от 18:30ч. БНТ2 ще предложи на зрителите си документалния филм „Следите на Паисий в Русе” от 15:25ч., а БНТ Свят специален брой на предаването Национален календар, посветен на Преподобни Пайсий Хилендарски от 13:40ч.