СамокоВест

Блокираният път към Мальовица доведе в Самоков министър Десислава Терзиева

Споделете ни в

desislava terzievaПротестът на жителите на Говедарци срещу безобразното състояние на пътя до Мальовица доведе в Самоков министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. Тя се срещна с представители на протестиращите, с кмета на Говедарци Бойчо Шуманов и с кмета на общината Владимир Георгиев. На срещата Шуманов изтъкна, че Говедарци е един от първите планински курорти, но селото е напълно изоставено. От близо 3 000 души в него вече живеят едва 1 300 човека, повечето възрастни. Той посочи разбитият път към Мальовица като един от основните проблеми на селото, тъй като туризмът е основен поминък за малкото останали жители на населеното място. Депутатът Кирил Добрев, който също присъстваше на разговорите, разшири темата за ремонта и реконструкцията на две основни пътни артерии, а именно Самоков – Дупница и Самоков – Ихтиман.

Министър Терзиева каза, че във връзка с подготовката на републиканската пътна мрежа за зимни условия за текущи ремонти са заделени 3,5 млн лева. Тя се ангажира пред протестиращите, че за септември е планирано изкърпването на проблемния път Говедарци – Мальовица, като днес машините вече пътуват и се очаква да започнат работа още от утре. Стойността на ремонта ще бъде между 150 до 180 хиляди лева.

Както можеше да се очаква, по отношение на останалите пътища в общината не се стигна до никакви конкретни решения. От страна на държавата, в лицето на министър Терзиева, не бяха поети ясни ангажименти. Според регионалния министър, те са предвидени за ремонт по Програма „Транзитни пътища 5“, като предстои провеждането на тръжни процедури за избор на изпълнител и се надява работата по тези проекти да стартира следващата година. Необходимите средства възлизат на около 60 млн лева, така че не е сигурно дали тази сериозна сума ще бъде осигурена.