СамокоВест

Близо 4 200 самоковци се подписаха против мястото на Депото за отпадъци

Споделете ни в

depo dobrichИнициативният комитет срещу изграждането на Депото за отпадъци между град Самоков и село Драушиново внесе в Общинска администрация подписка с искане за провеждане на Референдум за промяна на площадката. 4 123-ма самоковци са подкрепили Референдума. Необходимият брой валидни подписи, съгласно изискванията на закона, е 1/10 от всички избиратели в общината или около 3 300 души. Както е видно, събраните подписи са с почти 1 000 повече от изискуемия минимум.
От 5 години представителите на Инициативния комитет се обявяват против мястото, избрано за изграждане на Депо за отпадъци на 4 общини – Ихтиман, Костенец, Долна баня и Самоков. Основните им мотиви са:
– Разположено е в непосредствена близост до град Самоков и село Драгушиново, на по-малко от 1 км от последните къщи.
– Намира се много близо до река Искър и във водосбора на язовир Искър. Застрашава чистотата на реката и водоснабдяването на София.
– Застрашава чистотата на въздуха в Самоков и района.
– Представлява много сериозна заплаха за здравето на хората в бъдеще и за развитието на туризма в района, поради всяка от горните причини.
– Първоначално избраната площадка в района на с. Пчелин е много по-подходяща за тази цел.
– Мястото на площадката е променено през 2010 г. въз основа на неверни данни. Оттам и направената оценка за въздействие върху околната среда на проекта е невярна, показателно за което е отсъствието на река Искър в нея.
– Налице са основателни съмнения за бизнес интереси от изграждането на депото там. Фирмата изпълнител е специализирана в добив на полезни изкопаеми.
– Липсват действащи програми за намаляване на отпадъците на територията на Самоков и останалите общини, които ще ползват депото.
От Инициативния комитет настояват Референдумът да се проведе заедно с предстоящите местни избори. Така ще бъдат спестени извънредни бюджетни разходи, административно време, допълнителна организация по провеждането му. Предвид посочените съображения, се очаква управниците ни да организират провеждането на допитването до гражданите на община Самоков за промяна на площадката за изграждане на Регионално депо за отпадъци едновременно с изборите наесен.

One thought on “Близо 4 200 самоковци се подписаха против мястото на Депото за отпадъци

Comments are closed.