СамокоВест

Благовест Коларов пита: Кмете, до кога ще си прехвърляте топката?

Споделете ни в

Докога ще си „прехвърляте топката“?. Това ми се иска да попитам кмета, въпреки нежеланието ми да се заяждам с този човек, заради дългогодишното ми познанство и приятелство с неговия баща и добрите чувства към цялото семейство. Но понякога, чашата прелива! Преди около месец в интервю за в-к „Седмица“ на въпрос какво се прави във връзка с писмо на МОСВ за ревизиране на договорните отношения с ГБС, при даване разрешение за добив на баластра и „почистване“ коритото на р. Искър, най- спокойно беше отговорено,че това не влиза в ангажиментите на общината, и е въпрос на договорка между ГБС и институцията дала разрешението т.е „Дунавска дирекция“. Въпреки, че писмото беше адресирано към кмета и след това към въпросната институция. Тъй като коритото на реката в района на града е общинска собственост, разрешението не би могло да стане без съгласието на общината. Тя би трябвало да заяви при какви условия да се чисти и добива инертен материал. „Дунавска дирекция“ само дава разрешение за начина и количеството инертен материал. Доколкото знам изтъкваше се като голямо постижение е съгласието на ГБС, безплатно да почисти реката (има си хас да искат и пари, при този келепир), да дават на общината по 500 куб.метра инертен материал на година ( при разрешен добив от 5000 кубика), и да се възстановят праговете. Те не само не се възстановиха, но и се спомогна да се доразрушат копаейки непосредствено до тях от горна страна, в стената също зее една огромна дупка, а там където се възстанови беше направено с бели плочки и стои като кръпки. Ясно, че хората се награбиха и си заминаха по“ живо по здраво“. След интервюто и становището на кмета, най-логично отнесох въпроса до „Дунавска дирекция“ с молба да упражнят правото си на контрол. Не получих отговор и бях принуден да се обадя пак на г-жа Силвия Тодорова от кабинета на г-жа Ивелина Василева (МОСВ). Днес получих отговор и го правя достояние на всички. Нека се убедят хората, че дори и при нареждане от по-висшестоящи органи няма реакция от отговорните фактори на местна почва. И още един интересен момент- споменава се за европейски средства за евентуално възстановяване на тези съоръжения. Морално ли е да искаме тези пари след като сами сме си направили пакостите, или се мисли пак тези фирми които в случая са виновни , да се облагодетелстват? Като получа отговор от “ Дунавска дирекция“ ще го публикувам пак.

2 thoughts on “Благовест Коларов пита: Кмете, до кога ще си прехвърляте топката?

  1. Всъщност тия европейски средства са си наши пари. Може да идват от европа но ние ги внасяме като членски внос в съюза по-голямата част. Като се каже че губим европари това значи че губим нашите си пари.

  2. Въпроса е принципен. Трябва да има възмездие за стореното, иначе може да ни стане навик и така да продължава до безкрай!

Comments are closed.