СамокоВест

Благовест Бичаков – самоковското присъствие в „Игра на хорове“

Споделете ни в

Ансамбъл „Гоце Делечев“ – София бе избран за участие в кастингите на новия проект на Слави Трифонов „Игра на хорове“. Той е сред първите ансамбли за народни песни и танци в страната, и един от най-добрите. Ансамбълът участва в предизвикателството с два състава. В центъра на смесената фолклорна група, която изпълни песента „Смиляна“, бе певецът и радио водещ Благовест Бичаков.

Благовест израства в самоковското село Бели Искър и още от най-ранните си години разкрива певческото си дарование на сцената на Читалище „Стойне Ангелов 1932“ , което има зад гърба си 84 годишна история. От красотата на рилската природа, от традициите, от богатството на местния фолклор пламва любовта му към народната музика. Тогава се среща с голямата Кремена Станчева, която организира прослушване на деца от селото, за да ги подготви за участия в различни фестивали. Благо се явява с песента „Кацнал бръмбар на трънка“ и печели одобрението на оценяващите. От Бели Искър започва и пътят му към ансамбъл „Гоце Делчев“ – София. На утвърдилия се вече събор на Рилския зелник една от певиците – гост на празника, му казва, че предстои прослушване за солисти. Явява се и вече 12 години е част от Ансамбъла. От тогава и до сега участва в десетки концерти у нас и в Европа.

За себе си, като певец, Благовест Бичаков казва – „Опитвам се да правя нещо ново и по-различно, да оставя собствени следи, вместо да вървя по утъпкани пътеки. Затова изпълнявам и записвам основно авторски песни на фолклорна основа. И една песен от мен да остане във времето искам тя да е разпознаваема, да се знае, че е моя. И музиката и текста на написаните специално за мен песни са на Никола Ваклинов.“ Но визитна картичка на Благовест стана песента „Благо ми е“. Още с първото си излъчване тя спечели много почитатели. И до днес, на всичките му концерти, публиката очаква да чуе игриво-закачливите тоналност и текст, изцяло в звученето на българските народни песни в този жанр, и настоява Благо да я изпее за тях.

От една година Благовест Бичаков е автор и водещ на радиопредаването „Хоп-троп“. Гости в студиото му са както изявени и известни певци и музиканти, така и много млади изпълнители. Защото, както казва Благовест, „Фолклорът е нашето минало, настояще и бъдеще. Нека го обичаме и пазим!“