СамокоВест

Битовите престъпления растат разкриваемостта им намалява

Споделете ни в

Само за няколко дни в общината са извършени поредица кражби. От стопанския двор в Рельово са задигнати лекотоварен автобус „Мерцедес” и мини багер. По късно машините са открити в столицата, в района на 9-то СДВР. Нерегистриран мотоциклет бе откраднат от паркиран микробус. Сигнал за престъплението е подал английски гражданин, живеещ в село Драгошиново. 200 лева на монети бяха отмъкнати от магазин за плодове и зеленчуци в кв. „Самоково”. Полицаите задържаха като евентуален извършител 45 годишен криминално проявен, който се намирал в близост до мястото на  кражбата.

Само за първото полугодие на настоящата година кражбите са 187 на брой. Повечето от тях са свързани с посегателство на имущество от частни домове, от автомобили и др.
В 30 от случаите са разкрити извършителите, но в 132 случая те са останали неразкрити, което ще рече едва 16% успеваемост. 25 разследвания са прекратени. Данните са от официалния отчет на РПУ Самоков, който временно назначеният на длъжност началник на Районното управление на полицията Георги Тодоров представи на пресконференция в началото на месеца. При тази „ ефективност” в работата на полицията не е чудно, че за голяма част от кражбите гражданите изобщо не сигнализирт в районното полицейско управление. Ако бъдат взети предвид и те, процентът на разкритите посегателства върху имуществото ще спадне на около 5-6. Както се казва куче влачи-диря няма. Не знаем от къде вътрешният министър черпи своето самочувствие за добре свършена работа, но със сигурност гражданите на Самоковска община въобще не се чувстват защитени по отношение на собствеността си.