СамокоВест

Битката на Инициативния комитет за защита живота и здравето на самоковци, и срещу мястото на Депото продължава

Споделете ни в

Инициативният комитет за провеждане на референдум относно мястото на Регионалното депо за отпадъци обжалва пред Върховния административен съд определение на съдия от Административен съд – София област. Определението оставя без разглеждане искането на Инициативния комитет за допълване решението на съда, с което отхвърля жалбата им за провеждане на допитването.

В основата на съдебната сага е отказът на Общински съвет Самоков да организира и проведе референдума. С този си акт местните управници пренебрегнаха волята на повече от 4 000 самоковци, които защитиха правото си проблемът да се реши след допитване до гражданите на Общината.

След като родните ни велможи демонстративно потъпкаха и волята, и правото на гражданите, Инициативният комитет обжалва отказа пред Административен съд-Софийска област. Съдът също спря референдума за скандалното сметище. АССО отхвърли жалбата и присъди разноските по делото на стойност 1 000 лв. на Инициативния комитет. Основанието – проектът за Районен център за управление на отпадъците не може да бъде предмет на Местен референдум и че той не е от компетентността само на ОбС Самоков.

Истината е, че Депото застрашава здравето и живота точно на гражданите на Самоков и региона. Така че, логично е по въпроса да се произнесат тези, чиито права и интереси са засегнати.

Но – не би.

Инициативният комитет поиска от Областния управител на Софийска област да насрочи референдума, каквато правна възможност съществува. Но областният управител Росица Иванова също отказа да насрочи референдума.

Инициативният комитет обжалва и този отказ пред Административен съд – Софийска област. АССО.

И отново определение, отново отказ да се проведе референдума.

Институциите продължават да отказват правото на гражданите на община Самоков да се произнесат относно защитата на основи свои права, каквито са правото на живот и на здравословна околна среда. Инициативният комитет също продължава да устоява правото на самоковци сами да решат – приемат ли здравето и живота им, както и здравето и живота на техните деца да бъдат поставени под угроза или не.

Жалбата е подписана от Константин Панев, председател на ИК и от членовете Йорданка Иванова и Благовест Коларов.

2 thoughts on “Битката на Инициативния комитет за защита живота и здравето на самоковци, и срещу мястото на Депото продължава

  1. Според чл.24, ал.6 от ЗУО/З-на за управление на отпадъците/ сдружението на 4-те общини/Самоков, Костенец, Долна баня и Ихтиман/ трябва да има задължително регистрация в общината, на чиято територия е депото/сметището/. А то няма в Самоков.Има в Костенец, но това е все едно да има на Северния полюс.Т.е. сдружението на 4-те общини е НЕСЪЩЕСТВУВАЩ ПРАВЕН СУБЕКТ и всичките му правни действия са нищожни.Има още една камара противоречия с императивни правни норми, но т.н.“ Инициативен комитет“ е съставен от хора, които не могат, не знаят и не слушат.Особено един от тях е кръгъл и…т

  2. Вярно ли е, че Цоло/Вуто/ се е отказал от депото, т.е. взел 8-те млн. евро и го зарязал? Изсипвали боклука на старото сметище, защото се скъсало и това, което постилат под боклука ?!? А т.н. сдружение на общините, чийто председател е кмета на Самоков, е несъществуващ правен субект.Вероятно той/кмета/ е подписал да бъде изплатена сумата от 8/6/ или колкото са млн.евро на господаря на Кремвиша, но има ли това право ? Прокуратурата няма ли да се самосезира за тези милиони ?!

Comments are closed.