СамокоВест

Бизнес климатът в България се влошава

Споделете ни в

По данни на Националния статистически институт бизнес климатът в основните отрасли у нас се влошава. Намаление се отчита в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите. През август 2012 г. общият показател на бизнес климата се е понижил с 3.3 пункта спрямо юлското си равнище.

Най-зле е положението в строителството. С 6.9 пункта на месечна база е намалял този показател в отрасъла основно заради увеличения песимизъм в очакванията за икономическото състояние на предприятията през следващите шест месеца. Друга причина са прогнозите, че през следващите три месеца строителната активност ще бъде по-неблагоприятна. По отношение на заетите в бранша очакванията са броят им също да намаление. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 2.8 пункта на месечна база заради влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Намалява осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което пък води до понижени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, посочвани от промишлените предприемачи като пречка за развитието на бизнеса им. Относно продажните цени очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В търговията на дребно и в услугите също се отчита намаление. Бизнес климатът при търговията се е понижил с 1.7 пункта на месечна база. Причината са по-умерените оценки на търговците на дребно за състоянието на предприятията. Очакванията им за следващите шест месеца обаче са по-благоприятни. Известен оптимизъм е регистриран в прогнозите за поръчките към доставчиците и обема на продажбите за следващите три месеца. В сферата на услугите понижението е с 2 пункта на месечна база. Това е заради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”.
Нагласите по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца са по-благоприятни, но то няма да бъде свързано с допълнително наемане на персонал. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша и тук са основни фактори, затрудняващи развитието в сектора. Очакванията са цените на услугите да се запазят през следващите три месеца.

One thought on “Бизнес климатът в България се влошава

  1. Попитали радио Ереван:
    – Защо климатът на земята се променя.
    Радиото на часа отговорило:
    – Защото българите са прегрели.. изпушили са им бушоните.

Comments are closed.