СамокоВест

Бизнесклиматът продължава да се влошава

Споделете ни в

pari levove biznesБизнесклиматът се влошава за трети пореден месец. През август 2014 година общият показател на бизнес климата намалява с 1.6 пункта спрямо нивото си от юли, което се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите. Това показват резултатите за август от анкетите на Националния статистически институт сред ръководителите на предприятия от четирите наблюдавани сектора – промишленост, строителство, търговия и услуги, публикувани в четвъртък.
През август очакванията на мениджърите и предприемачите в секторите строителство, търговия на дребно и услуги са по-песимистични. Само в промишлеността те запазват нагласите си спрямо месец по-рано, разкриват данните на НСИ.
Предприемачите посочват като основна причина за влошаване на бизнесклимата несигурната среда. Влияние върху настроението на бизнеса продължава да оказва политическата обстановка в страната. Макар че в началото на август служебният кабинет пое временно властта и започна подготовка за предсрочните избори през октомври, бизнесът се сблъска с предизвикателствата, които всяка смяна на управлението поднася – смяна на ръководители, забавяне на административните процедури и други.
По сектори само мениджърите и предприемачите в промишлеността запазват нагласите, отчетени през юли. Добрата новина е, че ръководителите на предприятия са по-оптимистични относно осигуреността на производството с поръчки от чужбина. Лошата е, че очакванията им не са съпроводени с оптимизъм по отношение на дейността им в краткосрочен план.
58,3% от промишлените предприемачи споделят, че основната пречка за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда. 30,7% от запитаните посочват и недостатъчното вътрешно търсене като фактор.
Най-рязко се понижават очакванията на предприемачите в сектор услуги – съставният показател, съставян от НСИ, се смъква с 5,3 пункта. Мениджърите са по-умерени в своите оценки относно бизнес състоянието на предприятията им през следващите шест месеца.
Прогнозите за търсенето на услуги в краткосрочен план също са резервирани. Освен несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остава основен фактор, пречещ на развитието на бизнес в отрасъла, разкрива още анкетата на НСИ.
Заради по-неблагоприятни очаквания относно строителната активност в следващите три месеца съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 2,2 пункта. Трите фактора, които затрудняват дейността в отрасъла, според мениджърите продължават да бъдат несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.
Сградното строителство продължава да се свива и в разгара на строителния сезон, сочи последната статистика на НСИ за строителната активност. Актуални данни за юли очакваме в началото на септември. Същевременно строителната продукция като цяло продължава да се крепи на продукцията от гражданското и инженерно строителство, в което влизат пътната и друга инфраструктура. Тя обаче не е достатъчна, за да се оттласне секторът от дъното. Освен това санирането с европейски средства е в пълен застой, което допълнително ограничава развитието на сектора.
Търговците на дребно са по-песимистично настроени относно състоянието на техните фирми. Освен това очакванията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-резервирани. НСИ регистрира понижение на отрицателното влияние на неблагоприятната икономическа среда върху сектора, която изглежда не пречи на потреблението. Последните данни за БВП показаха, че именно потреблението е допринесло за силния икономически растеж през второто тримесечие.
Ангажиментите на мениджърите, поети в последните няколко месеца да не изменят цените на стоките, също оказват своето влияние. През юни оборотите в търговията се повишават с 2,4% на година база и с 0,3% спрямо май, когато не бе отчетена съществена промяна. Анкетата на НСИ разкрива още, че недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша също продължават да тежат на търговците на дребно.