СамокоВест

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков: Между Цветанов и Борисов няма разлика

Споделете ни в

В предаването „Тази сутрин” на бтв, отстраненият от правителството на Бойко Борисов бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изрази позиция, че компроматите с подслушванията между Мирослав Найденов и Цветан Цветанов са плод на вътрешнопартийни разправии и борба между заинтересовани групи в ГЕРБ.

„Аз никога не съм имал твърди доказателства, че съм бил подслушван. Мирослав Найденов вероятно е имал. Той говореше, че е следен и подслушван от самото начало,” каза още екс министърът. „Действително сме се шегували по този въпрос. Ако някой министър каже, че е против, ще го обвинят, че иска да си краде на воля. Аз тогава си позволих да изразя различно мнение, затова и приех поканата,” заяви Трайков, според когото скандалът е сигнал за проблеми в демократичната система на България. „Важно е да не се възприеме като част от предизборната кампания,” подчерта екс министърът. Той обясни, че се чувства лично засегнат по-скоро като гражданин, а не като политик и бивш член на правителството. „В ГЕРБ има много честни хора, които се чувстват омерзени от всички тези ритания по кокалчетата,” допълни той. „Ако преди няколко седмици, когато Найденов още беше фаворит и водач на листи, някой беше предложил такъв сценарий, нямаше да приема залог и при 1000:1,” декларира Трайчо Трайков, който потвърди, че Мирослав Найденов заедно с Цветан Цветанов е бил в близкото обкръжение на Бойко Борисов като премиер.    По думите на Трайков, развитието на скандала с подслушванията и ролята на Мирослав Найденов в него са учудващи за всички, които са били поне малко запознати с отношенията между бившия земеделски министър и експремиера, тъй като Найденов винаги е бил част от кръга на партийците в кабинета „Борисов”. „Найденов и Цветанов принадлежаха към тази част от Министерски съвет, която наричахме кръг на партийците, за разлика от останалите, които бяхме експерти. Найденов и Цветанов изглеждаха като консолидираната част на кабинета,” обясни Трайков. Самият той често отивал на заседанията на Министерски съвет през пряката връзка между кабинета на министър-председателя и заседателната зала, ако преди това е имал разговор с Бойко Борисов. „Аз и премиерът не бяхме близки извън служебните си отношения, но често съм общувал с него заради ресора си,” припомни Трайков.

Във връзка с отстраняването му от поста министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайков огласи в ефир: „След като кацнахме от Катар, Цветанов ми каза, че има решение да си подам оставката и той е там „за да я получи на хартиен носител”. Препоръката беше да е по лични мотиви, защото иначе „ще бъдат намерени други”, разказа Трайчо Трайков. Той обаче отказал и поискал разговор с премиера, защото той го е назначил и той могъл да му поиска оставката. От недоизказаното стана ясно, че такъв разговор не се е състоял. Припомняме, че Трайков не довърши мандата си, защото подаде оставка след бизнес форума в Катар през пролетта на 2012 г. А новината за напускането му дойде минути след кацането на правителствената делегация в София. „В ГЕРБ има хора, които ми казваха и преди, и след оставката – Бойко се обгради само с подмазвачи, но това ще му изиграе лоша шега”, призна още Трайков. На въпроса на водещия Виктор Николаев кой от двойката Борисов – Цветанов е бял и кой черен бившият министър в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков отговори кратко и ясно: „Между Борисов и Цветанов няма разлика”