СамокоВест

Бензинът счупи бариерата от 3 лева за литър

Споделете ни в

Бензинът счупи психологическата бариера в цената на горивата. Вчера бензинът от най-висок клас се търгуваше за 3,03 лв. за литър. Това е абсолютен рекорд в цените на горивата от въвеждането на валутния борд през 1997 г. Най-масовият А 95 вече върви на дребно по 2,77 лв. Дизеловото гориво пък поскъпна до 2,71 лв. и е само с 2 стотинки под рекорда си от месец март, когато цената му достигна 2,73 лв. Според оптимистичните прогнози на министър Дянков, изразени в сутрешния блок на „Нова телевизия”, цените на горивата намаляват през есента, от септември-октомври те ще намалеят активно. Но поскъпването на горивата рефлектира върху цените на всички останали стоки. С нарастването им скачат и цените на билетите за автомобилния транспорт и по традиция никога след това не спадат, независимо дали горивата поевтиняват или не. Повечето таксиметрови фирми също готвят скок с поне 20 ст. на километър. Поскъпнаха и стоките от първа необходимост. Най-болезнено върху джоба на българина се отразяват значително по-високите цени на храните. Хлябът, млякото, плодовете и зеленчуците са първите стоки, които реагират на поредния ценови трус. Националната статистика отчете , че само в разстоянието на 30 дни, от юни до юли т. г., цените са скочили с 1,5 на сто. Почти всички хранителни продукти отчитат ръст, а за месец юли това никога не се е случвало.

За спекулациите с цените на бензина и поскъпването на останалите стоки Димитър Събев написа в Темадейли – „Например по-скъпият природен газ оскъпява торовете, а оттам и храните. За съжаление на населението днешната икономическа мъдрост има за основна задача да попречи на образуването на спиралите „цени–заплати”. Работниците биват убеждавани, че поскъпването е временно явление и е в техен интерес да не търсят увеличение на заплатите, тъй като това ще причини опасна инфлация.
Така или иначе скъпите горива водят до изблици на общественото недоволство и правителствата са принудени да реагират по някакъв начин. Най-малкото, което може да се направи, е да се гарантира конкуренция на пазара на горива – но това се оказва трудна задача, макар нарушенията да са пред очите на всички. Човек трябва да е доста разсеян, за да не се запита как уж независимите търговци постигат подобен синхрон в ежедневните си промени на цените. Как става така, че горивата толкова бързо следват цените на петрола нагоре и защо са така бавни, когато идва ред да се понижат?”

Проблемът е, че българите нямат достатъчно средства да покрият насъщните си разходи, а още по-малко могат да посрещнат галопиращото поскъпване на всички стоки и услуги и то от първа необходимост. Единственото решение е в съответстващото увеличаване и на доходите, но за подобна компенсация не можем и да сънуваме. По отношение на доходите министър Дянков излиза с присъщите си мъгляви обещания за увеличение на пенсии и заплати от началото или може би от средата на следващата година. Но що се касае за време след 21. 12. 2012 година началото няма особено значение. Не, че и до сега Симеондянковите обещания в тази насока се изпълняваха, но този път със сигурност българите могат да се надяват на по-добри дни едва след свършека на света.

 

6 thoughts on “Бензинът счупи бариерата от 3 лева за литър

  1. Нас ни управлява една върхушка която наистина иска да ни унищожи. Държавата развъжда цигани докъто ние сме подложени на бавна и мъчителна мизерия до пълно изтощение. Но те не знаят че на нас Българите е отредена високата отговорност да живеем върху черния дроб на планетата.Знаете какви функции изпълнява черния дроб в човешкия организъм. Земята нашата майка също има органи и системи като нашето тяло но на един план по-високо ниво енергиино информационно тя е разум в развитие. Всички живи същества от най-дребната бактерия до нас живеем вътре в Меркаба матрицата и това оформя Земята като жив и разумен организъм.Ние сме живи биоенергийни системи който чистят цялата планетарна система. За това отидат ли си българите край на тоя свят. Имало цивилизация -няма я.През България премитава толкова винна и мощна енергетика че ако се обединим ние можем да препрограмираме нашата изродена и извратена реалност във съвсем друга. Във момента Меркаба или енергиино информацината матрица на земята представлява зловонна същност. Защото се оказва че нашето съзнание е изключително силно зашеметено. Този свят нито сме го опознали като реалност нито сме го усетили като същност.Живеем като измислени същества в така наречена имагинерна наша действителност.С това се занимава институт във Флорида с модулиране на енергиино информационата матрица на Земята. Използват се супер технологии за маниполиране и контрол на съзнанието само и само да не се усетим с каква сила сме надарени от създателите ни.

  2. „Монополът е пазарна структура със строго определен единствен продавач, който произвежда продукция без близки заместители. Монополът е пълно отрицание на конкуренцията. Думата е от гръцки произход и означава „продавам сам“ (μόνος „сам, единствен“ πωλώ „продавам“). Ако една-единствена фирма предлага и продуктът няма заместители, тя е абсолютен монопол“ – затова цената на бензина може да стане и 10 лв. Цената я определят руснаци, а за това че няма конкуренция са виновни българи. Станах накриво и прочетох !!!. В немския език трябва да прочетеш последната дума за да разбереш смисъла на изречението. Четох го докрая , после отзад напред .. и нищо не разбрах. Толкова е ВЕЛИК този !!! , че не знам той дали се разбира.

  3. Единственото нефтопреработвателно предприятие ЛукОйл не е руска собственост както повечето си мислят. Костов го продаде (подари) на белгийска банкова група зад която стой династията Родшилд.Ако това ви говори нещо. Няма нищо руско.

  4. От медицинския картон на !!!
    „Няма психически заболявания. Просто е глупав.“

  5. Кой си ти !!! роднина на Хитлер или на Ницше? Или носител на най-често срещаната „българщина“ – дива омраза срещу ромите. „Да не отмъщаваш нито да храниш злоба, но да обичаш ближния като себе си“ . Напиши си името или „поради що се срамиш“ , да не си грък случайно.

Comments are closed.