СамокоВест

Без давност за престъпленията на комунизма искат депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок

Споделете ни в

jertvi-komunizamГрупа депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок внесоха на 8 май 2015 г. законопроект, с който предлагат да отпадне давностния срок за преследване на престъпления, извършени по време на тоталитарния комунистически режим в България в периода 1944-1989 г. Основни моменти от законопроекта коментира в сайта desebg.com журналистът Христо Христов.
Законопроектът предвижда съответни промени в Наказателния кодекс, чрез които да не се изключват по давност редица престъпления.
Престъпления против правата на човека
Такива са тежки престъпления против правата на човека като: убийство, телесна повреда, обида и клевета, престъпления против равенството на гражданите, против изповеданията, престъпления против политическите права на гражданите, нарушаване на неприкосновеността на жилището и кореспонденцията, престъпления против трудовите права на гражданите, престъпления против брака и семейството, както и престъпления против младежта.
Търговия с оръжие
Друго престъпление, обект на отпадането на давност, е търговията с оръжие технология с двойна употреба или такива дейности в нарушение на международни забрани и санкции.
Унищожаване на документи на комунистическите служби
Депутатите настояват да няма давност за унищожаване, подправяне или повреда на документи на Държавна сигурност или на разузнавателните служби на Българската народна армия.
Престъпления против здравето на човека
Следващото престъпление, което, за което да не тече давностен срок е за укриване или разгласяване на невярна информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.
Производство и контрабанда на наркотици
Производството на наркотични вещества или техни аналози и разпространението им също влиза в кръга от престъпленията, за които в законопроекта не се предвижда давност. Контрабандата на наркотици също влиза в сферата на престъпленията, за които не следва да има давност.
Финансови злоупотреби
Финансовите злоупотреби също не са забравени. Депутатите предлагат да няма давност за незаконно предоставяне на финансови средства, както и извършването на контрабанда на оръжие и още за
финансови престъпления, свързани с дейност на банки, задгранични и външнотърговски дружества, както и с пенсионни, здравоосигурителни или гаранционни фондове.
Престъпления против човечеството
Поставен е и въпроса за отпадане на давностния срок при престъпления, които се третират като престъпления против човечеството, а именно: убийство, физическо унищожение, депортиране или насилствено преместване на население, преследване на определена група общност по политическа, расова, национална, етническа, културна или религиозна принадлежност, експулсиране в нарушение на международните норми и изтезания.
Депутатите от ГЕРБ, вносители на законопроекта, са Методи Андреев, Цвета Караянчева, Джема Грозданова, Димитър Главчев, Георг Георгиев и Алтимир Адамов.
От Реформаторския блок вносители са народните представители Петър Славов, Вили Лилков, Борис Станимиров, Найден Зеленогорски, Никола Хаджийски и Корман Исмаилов.
Предистория на опитите за отпадане на давността
За първи път подобен проект беше внесен от депутата от СДС Лъчезар Тошев (парламентарна група на Синята коалиция) през ноември 2010 г. в 41-то Народно събрание (2009-2013). Това обаче идеята да отпадне давността за престъпления по времето на комунистическия режим не беше приета. По-голямата част от депутатите на ГЕРБ гласуваха „въздържал се”, но имаше и такива, които го подкрепиха, сред които беше Цецка Цачева, председател на 41-то Народно събрание, но техните гласове не се оказаха достатъчни, законопроектът да бъде приет.
В 42-то Народно събрание (2013-2014) подобен законопроект беше внесен от представители на „Движение 22 септември” (Евгений Михайлов) чрез депутати от ГЕРБ. Гласуването му беше поставено на дневен ред в края на парламента през лятото на 2014 г., но за приемането му освен гласовете на депутатите от ГЕРБ беше необходима подкрепата на ДПС, чиито народни представители обаче няколко пъти отсъстваха от пленарна зала при поставяне на въпроса. Лъчезар Тошев, в качеството си на член на ПАСЕ, постави въпроса за отпадането на давността за престъпления по време на комунистическия режим и в асамблеята на Съвета на Европа през 2013 г. Тогава той се обърна с въпрос към президента на Германия Йоаким Гаук, който подкрепи идеята, а впоследствие няколко германски депутати подписаха внесеното от Тошев предложение този проблем да бъде разрешен на европейско ниво.