СамокоВест

Безработицата в Самоков продължава да расте – достигна рекордни нива

Споделете ни в

falit bankrutПрез април броят на безработните в Самоковска община се е увеличил с още 155 души. Равнището на безработица вече е 21,8%, което е най-високото отчетено ниво от началото на годината. В същото време средната за страната безработица намалява и спадна до 11,8%. Така Самоковска община се нарежда сред регионите с рекордно висок процент безработни.
Според официални данни от Бюрото по труда, през месец април, безработните в община Самоков са 3 390 души. Повече от половината са жени – 1 778. През месец април новорегистрираните са 443, освободени от отрасъл „туризъм” и от така наречените „аварийни дейности“.
Постъпилите на работа през месеца са 172-ма – от тях 86 са включени в програми за временна заетост. Назначените на работа на първичния пазар на труда са 85. Предстои да бъдат наети още 68 безработни на отпуснатите допълнителни бройки по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“. Те ще работят по почистване на речни корита, гробищни паркове и сезонни ремонтни дейности в рамките на 3 месеца, на 4 – часов работен ден. Включените в програмата безработни до момента са получавали социални помощи.