СамокоВест

Безработицата в общината скочи с още 0,6 % през септември

Споделете ни в

bezraboticaКакто многократно сме огласявали, безработицата в Самоковска община е близо 2 пъти по-висока от средната за страната, която е 10,8%. В това отношение общината ни бележи рекорд от години. Само за месец септември броят на регистрираните безработни от Самоков и останалите населени места е скочил с още 0,6%. През септември са регистрирани 235 нови безработни. Работа през месеца са започнали 173 души, като по-голямата част от тях са ангажирани по Национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”, което като цяло е икономически неефективно.

По официални данни на Бюрото по труда броят на безработните вече е 3224 души или 20,7 % от икономически активното население. По-голямата част – 52 %, са жени. За първи път най-много – 40 %, са хората без работа със средно образование. Почти толкова – 37,5 %, са и безработните с начално и по-ниско образование. Относително висок е делът и на висшистите без работа – 152 души, което представлява 4,7 % от общия брой на регистрираните безработни. Много висока продължава да бъде младежката безработица – 27 %.

Наскоро кметът на общината Владимир Георгиев в публично изявление изтъкна като изключителна своя заслуга обстоятелството, че Общинска администрация е най-големият работодател в Самоков и останалите населени места. В действителност този факт е възможно най-лошата атестация за работата на кметската управа. Той е безспорен показател за тоталния социален срив в общината. Мъдрото управление предполага на първо място създаване на подходяща бизнес среда, чрез изграждане на съвременна инфраструктура, премахване на административните пречки, подобряване на инвестиционния климат, прилагане мерки за насърчаване на инвестициите, създаване на нови и високопроизводителни работни места. Но види се, това на кмета Георгиев никак не му е ясно.

One thought on “Безработицата в общината скочи с още 0,6 % през септември

  1. Завещаха ни стъклени палати като дамаджани,
    и … спорта да ни храни.
    Да се попързаляме още малко пред общината,
    и да пием студена вода от чешмата.

Comments are closed.