СамокоВест

Безработицата в България е нараснала до 13,1% през декември

Споделете ни в

До 13,1% се е увеличила безработицата в България през декември 2013 г., сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Пик се очаква през 2015 г. Още по-тревожна е безработицата сред младите хора. В България 66 хил. младежи са без работа, или 29,4%.

Процентът е над средния за ЕС и еврозоната. Безработицата сред 28-те страни членки е 10,7%, а тази в страните, приели еврото – 12%. За 2013 г. безработицата у нас е около 13%. В топ три на държавите с най-ниска безработица попадат Австрия, Германия и Люксембург. Най-висока е безработицата в Гърция -27,8%, следвана от Испания с 25,8%. Средната безработица за целия европейски съюз ЕС през декември отбелязва минимален спад от 0,1% до 10,7 на сто. Общо 26,2 млн. души от целия ЕС са били без работа през декември миналата година. От тях малко над 19 млн. души са граждани на държавите от еврозоната.

По последни данни на Евростат България е трета сред държавите в ЕС с най-висок дял на хората в трудоспособна възраст, които не търсят работа. Новините са тревожни, като се има предвид и големия брой млади хора, които са останали обезверени в търсенето на работа. Броят на безработните у нас се е увеличил до 441 хил. души от 437 хил. през ноември, сочат още данните. Ревизирани са и данните за безработицата през ноември – тя е била 13%, а не 12,9%, каквато беше предварителната оценка на европейската статистика. Друг тревожен показател е, че броят на хората, които излизат от пазара на труда, продължава да бъде по-голям от входящия поток.

Заетостта е показател за състоянието както на пазара на труда в дадена страна, така и за напредъка на икономиката. В България тя се свива всяка година. През 2008 година заетостта е била 70%, а през 2013 г. е спаднала до около 59%.

По препоръка на Международния валутен фонд страната ни се нуждае от смели структурни реформи, които ще доведат до повишаване на растежа, ще създадат работни места и ще подобрят продуктивността на икономиката.