СамокоВест

Бедни общини спонсорират МВР – Община Самоков построи кучкарник и подари лека кола на най-богатото ведомство

Споделете ни в

Бедни общини продължават да правят редовни дарения на МВР за елементарни консумативи като горива, смазочни материали и компютри. Малките кметства плащат ремонтите на полицейските коли и дори им купуват гуми и акумулатори, когато се налага. Това показва отчетът за даренията от 1 януари до 30 септември, публикуван на страницата на МВР, цитиран от вестник “Сега“.

Общата стойност на даренията е близо 1.8 млн. лв.  Така се стига до парадокса, че най-бедните общини в страна спонсорират министерството с най-големия бюджет за издръжка.

Преди няколко години Община Самоков, съвместно с Областна дирекция на МВР София, построи нов дом за полицейските кучета. Модерното съоръжение за полицейските питомци е построено на площ от 31.5 кв.м. и се състои от четири клетки.

Но, както СамоКовест писа тогава, проблемът е защо самоковските управници финансират най-богатото ведомство в държавата да си построи кучкарник, а няма пари за изграждането на приют за безстопанствени кучета, които се превръщат във все по-сериозна заплаха за гражданите. Това лято инициативни граждани събраха подписка за построяване на приют за бездомни кучета и котки. Строителството му не търпи отлагане, защото с наближаващата зима заплахата от глутниците улични псета става все по-голяма. Много бързо се забравиха трагичните случаи, когато двама души в София бяха разкъсани от освирепели улични кучета и съвсем не е изключено този ужас да сполети и нас.

СамокоВест отново постави проблема на дневен ред в публикацията си „Глутници безстопанствени кучета са истинските господари на самоковските улици“. Но избраниците ни продължават да бъдат слепи и глухи за проблемите на гражданите.

И за да си припомним близкото минало в Тодорживковски стил:

„ Да ни е честит новият кучкарник. Преди четири години – полицейски, след четири години и общински.“ Ама друг път!

Продължава и практиката от общинската хазна да се спонсорира местната Полиция със средства за гориво и други наглед дребни разходи.

А тази година Общината подари на най-богатото ведомство лек автомобил.

Както се казва, дай Боже всекиму.