СамокоВест

БДЖ отряза превозите на Ковачки заради 15 млн. лева дълг

Споделете ни в

Hristo KovachkiБДЖ показа червен семафор на Христо Ковачки. От петък на обяд товарните влакове спряха да возят въглищата от мините на бизнесмена, съобщава вестник „Стандарт“. Причината за крайната мярка са 15 млн. лева задължения към държавния превозвач, от които над 9 млн. лева са просрочени. „Това е първата стъпка. Ако не даде резултат – ще заведем дела и ще блокираме сметките на енергийния бос“, заканват се юристи.

Първите просрочия на плащанията на Ковачки към „БДЖ – Товарни превози“ започват от есента на 2012 г., когато превозите се осъществяват чрез посредничеството на спедиторската фирма на бившия изпълнителен директор на БДЖ Наско Цанев „Т Рейл България“. След конфликт между двамата от пролетта на 2013 г. Ковачки започва да вози въглищата си с посредничеството на офшорната си фирма „Ти Би Ел“. През първите месеци тя плаща превозите на БДЖ редовно, но от есента на миналата година започва да погасява под 1/3 от задълженията си. С това не са съгласни кредиторите на държавния превозвач, преговорите за разсрочване на задълженията с които още продължават.

Големият проблем е, че превозите на въглища за ТЕЦ-овете на Ковачки реално формират около 1/4 от приходите на „БДЖ – Товарни превози“. Така на практика, спирайки превозите, държавният жп превозвач започна да реже сам клона, на който се крепи.  Христо Ковачки е собственик на мини „Бобов дол“, „Бели Брег“, „Чукурово“, „Балкан 2000“, „Република“, „Черно море“ и др., както и на ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Топлофикация Сливен“, „Брикел“, „Марица-3“ и пр.

Според осведомени Ковачки явно няма намерение да погасява задълженията си към БДЖ, поради което е предприел действия по регистрирането на собствена компания жп превозвач.