СамокоВест

Бат’ Сали: Полицията трябва да пази нашите хора. Самоков показа как нещата с ромите могат да се подредят

Споделете ни в

aleksandar metodiev sali stolipinovoНе сме дорасли за демокрацията. Нямаме необходимото възпитание за това. Това каза депутатът от ДПС Александър Методив – Бат’ Сали в предаването „Дикоff“ по Нова телевизия. Имаме държава, но нямаме държавност. „Някои политически партии искат да поставят в ромските гета полицаи, но всъщност Полицията трябва да пази нашите хора. Трябва някой да се грижи за сигурността на моя етнос. С последни сили се опитваме да спрем напрежението в нашите хора. Те са гневни, не са уплашени. Ромите имат свое виждане, че не трябва да отговарят на силата по своя начин, а с диалог. Това напрежение се създава умишлено от политическите лидери”, заяви Методиев.
Той коментира нападението в ж.к. „Дружба“ така – „Битови инциденти се случват, случвали са се преди, ще се случват и в бъдеще”. „Трябва да има диалог между двата етноса. Трябва да има разбиране и човешка доброта“, каза още Бат’ Сали. В същото време депутатът показа, че е притеснен от ескалацията на напрежението между роми и българи. Разтревожен от побоя в квартал „Дружба“, Александър Методиев обясни, че на циганите се посяга, защото няма възпитание и не се спазват законите. „Посягат им, защото са черни и си личат отдалече“, каза ДПСдепутатът. „Никой не е съгласен да пребиват детето ти пред очите. По изказванията на жертвите това е станало без никакъв повод. Защо посягат на черните циганчета“, попита той.
По отношение на незаконните постройки в гетата ДПСдепутатът попита: „Кой позволи на нашите хора да си построят постройките преди 100 г.?” „ Защо държавата иска да плащаме данъци, като не сме собственици на нищо? Какви права? Българската общност казва, че циганите не плащат ток и вода, но аз не съм отишъл във вас да се изкъпя. Държавата не ми дава собственост, а иска да плащам“, посочи Александър Методиев. Според Бат’ Сали има начин нещата да се подредят и даде за пример Самоков. Той посочи, че в града има над 100 незаконни постройки, за които местната власт е дала възможност да се сключат договори за наем на земята. Диков му напомни, че предстои събарянето на незаконните постройки в Гърмен, след това и в Орландовци. „Тези незаконни постройки са били построени със знанието на държавата. Не е логично, не е времето и мястото да се разрушават сега. По този начин се цели сплашване на етноса за изборите. Ромите бяха удобни за манипулиране на изборите, затова е имало договорки между ромите и някои партии“, призна Бат’ Сали. Вероятно ще се стигне до споразумение и някои стабилни постройки ще се узаконят, убеден е депутатът. Аз съм съгласен да се премахнат бараките, в които няма условия за живеене.
Александър Методиев допълни, че заедно с колегата си Илия Илиев се стремят да тушират напрежението в техния етнос. Според него това е удар и срещу ДПС, защото циганите са припознали ДПС за своя партия. Това е партията, която се грижи за тях и се опитва да реши проблемите им. Всички депутати от ДПС сме спасители на циганския етнос, това е политика на Движението. Никоя друга партия не се е опитала да помогне на моя етнос, подчерта Бат’ Сали.