СамокоВест

Бат Сали отдаде морална подкрепа на ромите в Столипиново

Споделете ни в

aleksandar metodiev sali stolipinovoС полиция и фадроми общинската администрация на район „Източен“ в Пловдив премахна няколко десетки незаконни търговски обекти в етническия квартал „Столипиново“. Съборени бяха предимно павилиони и навеси на улица „Крайна“.
По време на акцията в циганския квартал пристигна депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като бат Сали, за да окаже морална подкрепа на ромите, които ревяха и крещяха по служителите на кметството. Той се появи два часа след началото на акцията по събарянето. Методиев видимо странеше от журналистите и не търсеше медийна изява. На събратята си, скупчили се около него, народният избраник оповести, че осъжда ставащото, че напълно ги разбира, че иска по-добър живот за тях и за децата им, и се бори за това. „Това е предизборна акция, нали знаете”, коментираше бат Сали пред разгневените роми, които един през друг му се жалваха, че им събарят павилионите, които държат от 20 години и развиват мизерна търговия, за да имат пари поне за хляб. На исканията да се спре събарянето ромският депутат вдигна рамене и обясни, че не може да направи нищо, защото има издадена заповед от общината. Той се опита да спаси от срутване един от павилионите на улица „Крайна”, но бараката бе унищожена от багера. Бат Сали проведе и няколко разговора с представители на Регионалната дирекция по национален строителен контрол, но в крайна сметка включените в заповедта незаконни търговски обекти бяха премахнати.
Веднага след това руините се оказаха златна мина за тълпи циганчета. Чаветата минаха като термити през останките от незаконните търговски обекти. В камарите боклуци те попаднаха на „ценни” находки от снопове арматура, винкели, няколко вафли, пакет макарони. Най-голям удар направи малко циганче, коeто скочи в калта и намери банкнота от два лева там, където до вчера се е намирал павилион за прахове за пране. Малчуганът отпразнува попадението си с кръшен кючек направо в калта. Епса, опа, нареждаха циганетата, кълчейки тела в боклуците и приемаха случващото се като истинско забавление.