СамокоВест

Бат’ Сали: Ако отпадне забраната, ще агитирам на цигански език

Споделете ни в

Ако отпадне забраната, ще агитирам на цигански език, където мога. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от ДПС Александър Методиев – Бат’ Сали. Той призна, че дори да не отпадне забраната ще си позволи да наруши закона и ще си понесе съответните санкции, но ще агитира на цигански, защото не малка част от циганския етнос не разбират български. По думите му със забраната се отнема правото да получаваш информация на разбираем език. Той обаче разкри, че не говори много добре цигански, защото е израснал с българчета. ДПС-депутатът заяви, че забраната за агитация на майчин език ще падне. „Така мисля, защото това противоречи на всички европейски правила“, каза Методиев.

На въпроса на водещия какво го свързва с ДПС, Бат’ Сали декларира, че е бил привлечен от силната ръка на Ахмед Доган. „Твърдата ръка на почетния председател Ахмед Доган също е от сериозно значение. Той е единственият подготвен политик в нашата страна не само на национално, но и на европейско ниво”, изтъкна депутатът.

Според него големият процент от циганските гласове са за ДПС не защото самият Методиев е член на ДПС, а заради това, че партията отстоява интересите на циганския етнос. Той изтъкна, че е постигнат голям напредък в ограничаването на раждаемостта сред малолетните роми.  Има вече и разбиране у младите хора, че не трябва да имат повече от 2-3 деца, за да могат да ги издържат, разясняваме този казус, допълни Александър Методиев. Депутатът от ДПС припомни, че още при избирането си е започнал такава кампания.

Бат’ Сали отново заяви своята позиция, че той е циганин. Методиев посочи, че има различни групи, но ги свързват общите интереси и проблеми и че хората от неговия етнос се раждат цигани, живеят като цигани и умират като цигани.

Според Методиев настоящото Народно събрание е изчерпано и животът му не трябва да бъде удължаван. „Няма смисъл от продължаваща агония“, каза той.

Бат’ Сали поздрави всички цигани с празника Банго Васил и им пожела всичко най-добро.