СамокоВест

Архиерейският наместник на Самоков отец Петър стана герой на „Господари на ефира“

Споделете ни в

Гледаното от милиони зрители предаване по Нова телевизия „Господари на ефира“ излъчи репортаж за Архиерейския наместник на Самоков отец Петър. Отец Петър е свещенослужител в Бельова църква „Рождество Пресвятия Богородици” – най-стария храм в града, съхранил памет за вярата и благочестието на стотици хиляди самоковци.
„Отиваме в Самоков, където архиерейският наместник на Софийска митрополия отец Петър е в абсолютен разрез с каноните защото върти частен бизнес. Затова той все по-рядко може да бъде намерен в храма, където трябва да служи. Потърсихме го в църквата, но там намерихме само пазача, а по канон служба трябва да има поне веднъж седмично“, се посочва в репортажа, който продължава на следващия ден от Погребалната агенция, където репортерите се срещат лично с отец Петър и се убеждават, че свещеникът действително се занимава с частен бизнес.
„Местните ни насочиха към погребалното бюро, където отец Петър върти своя бизнес – прави опело, продава нужното и държи ключа от склада за свещите.“, е написано на сайта на предаването.
Уставът на Българската православна църква забраняна на свещеници да упражняват частен бизнес. В тази връзка отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийската митрополия, каза пред камерата на Господарите – „Когато говорим за търговия и влизане в търговски отношения, Българската Патриаршия ясно казва, че това не може да стане“. Оказва се обаче, че тези които трябва да контролират спазването на канона – самите архиерейски наместници първи го нарушават. Или, както заключиха Господарите – Така се случва, когато повече те е грижа за банковата ти сметка.
Предстои излъчването на искрената и лична изповед на отец Петър пред благочестивата репортерка Ева Веселинова, както е посочено на сайта на предаването.