СамокоВест

Аптеки заплашват да спрат изпълнението на рецепти по здравна каса

Споделете ни в

Възможно е аптеките да спрат да изпълняват рецепти с терапия, изписана от лекар, прогнозират от Българския фармацевтичен съюз. Това се казва в писмо на Съюза до медиите по повод решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Според решението, дължимите суми към аптеките за периода 1-15 ноември в размер на близо 31 млн.лв,. ще бъдат изплатени най-рано след 9 януари 2017 г.

Изненадан съм от това решение, след като имахме договореност с НЗОК поне част от сумата да бъде платена до края на тази седмица, коментира проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Решението на Надзорния съвет на НЗОК на практика обрича пациентите да останат без лекарства следващите три седмици, смята проф. Гетов.

Търговците на едро се очаква да спрат да зареждат аптеките, което ще създаде проблеми с лекарствоснабдяването, смятат от Съюза. Това ще засегне най-вече скъпоструващите лекарства.

От БФС припомнят, че съгласно договорите на аптеките те имат право да спрат отпускането на лекарства при неплащане на дължимите суми от НЗОК.

Гетов напомни, че по закон сумите от отстъпки, които фармацевтичните фирми плащат, могат да се използват само за лекарства.