СамокоВест

АОС срещу корупционните схеми в община Самоков

Споделете ни в

pametnik konstantin fotinovАлтернативен общински съвет – Самоков ни предостави текста на Декларация срещу корупционните схеми в общината, който публикуваме без промени и корекции:
До г-жа Елеонора Николова – директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност при МС
Копие до: Нина Панчева – зам.-окръжен прокурор
До: Емил Атанасов – зам.-областен управител на Софийска област
До инж. Пламен Трифонов – началник на РДНСК ЮЗР.
До г-н Валери Запрянов – редакционен директор в. „Преса”
До Мария Галчева – главен редактор на в. „Самоков 365”
До Лилия Кинина – редактор на новинарския сайт „Самоковест”
Декларация
От Алтернативния общински съвет
Госпожо Николова, считаме, че е редно да вземете отношение по долуподписания казус. Корупционните схеми в община Самоков са тривиални и еднообразни. Сумите, които се „усвояват” на пръв поглед не са много големи, но измамата е гарантирана. Отклоняваните публични пари минават само през ръцете на доверени лица – доверени на местното ръководство на БСП. Общоизвестен е фактът, че общинските избори са на прага ни. Функционерите от БСП продължават да управляват община Самоков /вече близо 25 години/, те са правили много избори и знаят, че за целта са нужни свежи пари. Те знаят, че петимата олигарски, които действат на територията на нашата община ще развържат кесиите си, но знаят също и че не е редно да се разчита само и единствено на тях. То не беше направа на фонтани, ремонти около Голямата чешма, ремонти около Дома за стари хора. Не спират и опитите за превръщането в Общинското лесничейство в нещо като черна каса на БСП-Самоков. Става дума за пълзяща и перманентна корупция, корупция, гарнирана с гьонсуратлък. Длъжностните лица от т.нар. контролни органи не предприемат никакви действия – явно и те не искат да усложняват живота на своите другари от БСП и от нейните присъдружни формации.
Госпожо директор, от публикация във в. ”Седмица” /от 17.03.2015 г./ узнаваме, че проектът за паметник на Константин Фотинов вече бил готов. Едва ли има жител на нашата община, който да не знае, че в двора на столетната самоковска гимназия, която носи името на К. Фотинов съществува бюст-паметник на бащата на българската журналистика. Автор на гореспоменатия паметник е самоковският скулптор Петър Бучавинов. Несъмнено името на Константин Фотинов е едно от големите имена в духовната биография на нашия народ. Няма никакво съмнение, че Фотинов е допринесъл за възкресението на българската нация, че е работил с мисъл и воля и за следващите поколения, които населяват и ще населяват българската земя. Редно е по достойнство да съхраним благословената памет на Константин Фотинов. Обаче при детайлното проучване на случая установяваме, че проектът на ВТОРИЯ паметник на нашия именит съгражданин е направен от пазарджишкия скулптор Спас Киричев, както и че светкавично са гласувани и средства за докарването му, както и за оформянето на мястото на ВЕЧЕ ГОТОВИЯ бюст-паметник. Посоченият изпълнител не е участвал в никакъв обявен конкурс, де факто той се е състезавал със себе си. Удивителна е бързината, с която действат кметът Георгиев и общинските съветници. Нямаше да е никакъв проблем, ако кметът Вл. Георгиев със собствени средства бе поръчал паметника от Пазарджик – с намерението да го инсталира в своя собствен двор. Но ето, че кметът и съветниците искат да има ОЩЕ ЕДИН паметник на К. Фотинов в Самоков, искат освен това той да бъде платен с общински пари, а и да не бъде поставен на общински терен /в непосредствена близост до настоящия/.
Госпожо Николова, изследвайки всички факти и обстоятелства около настоящия казус констатираме, че става дума за близо 60 000 лева грешни пари на самоковските данъкоплатци. Тези пари са маскирани като средства за капитално строителство. Властимащите от БСП, Евророма, „Самоковци за Самоков”, Българска социалдемокрация и Лидер ще се опитат отново с един куршум да ударят няколко заека. Ще се опитат да успокоят гузните си съвести с измислената теза, че допринасят за прославата на възрожденото дело на Константин Фотинов. Ще направят добро впечатление на депутатката от БСП Илияна Йотова, която съвсем „неочаквано” се оказа близка на гореспоменатия пазарджишки скулптор. /станал член на БКП като студент – в далечната 1986 г./. В същото време част от тия 60 хиляди лева ще отидат и в черната каса на БСП – комбинацията е така замислена, че през октомври да бъдат раздавани и възнагражденията за гласовете от ромската общност. По всяка вероятност Киричев ще се отблагодари и по веригата – ще има и персонални пари /за най-отговорните общински чиновници/. Навярно ще получат своето и местните журналисти / фенове на БСП-Лява България/ – нали именно чрез тях бе стартирано активно мероприятие в Общинския съвет на Самоков.
Госпожо Директор, на път сме /ни в клин, ни в ръкав/ ще се сдобием с още един паметник в Централната градска част на Самоков. Обаче преди това да се случи искаме да стане ясно дали действително лицата, които управляват Община Самоков са противоправни, както и ДАЛИ приетите от тях актове са съобразени със закона? Нека да стане ясно дали кметът и съветниците са се съобразили с разпоредбите на чл.62, чл.63 и чл.131 от ЗУТ? Не искаме да ни разбирате погрешно – паметници В Самоков трябва да бъдат правени и поставяни и това сигурно ще се случва напред през годините. Ще бъде изграден и паметник на жертвите на комунизма в община Самоков, а и паметници на най-заслужилите кметове в Самоков: Димитър Германски /загинал при изпълнение на служебните си задължения/, инж.Димитър Христов Карастоянов /завършил в Германия, съден от Партизанския съд в Чам-кория и убит в края на 1944 г./. Имаме информация, че се подготвят още два „строителни” обекта, които ще представляват нещо като допълнителен принос в „иновационните” способи за печелене на доверието на избирателите в общ. Самоков. Декларираме, че ще се противопоставим и на тях, защото ние обичаме Самоков повече, отколкото те /управляващите понастоящем/ обичат парите.
С уважение: Йорданка Крумова – член на Инициативния комитет срещу изграждането на Регионално депо за отпадъци на 900 метра от гр. Самоков
Илия Масларски /народен представител от 38-то Народно събрание/
Инж. Петър Чарийски /член на Управителния съвет на Гражданска инициатива „Справедливост”/
Д-р Константин Панев /председ. на РДПБ-Самоков, общ.съветник от ОДС от 1995 до 2003 г./
Инж. Здравко Манчев / предс. на НФСБ-Самоков/
Аглика Крушовенска /член на Изпълнителния съвет на полит.партия „Зелените”/