СамокоВест

„Алфа рисърч“ дава сериозен шанс за дясно-центристко управление

Споделете ни в

Basic RGBПетпартиен парламент и сериозен шанс за формиране на дясно-центристко управление след изборите – такива са обществените нагласи на старта на предизборната кампания според проучване на „Алфа рисърч“.
Лидер в електоралните предпочитания на избирателите е ГЕРБ, който повишава подкрепата си от евроизборите насам и към момента привлича 36,2% от твърдо решилите на гласуват.
БСП остава на позициите си от месец май и подкрепа от 22,5% от решилите да гласуват. С твърдия си електорат ДПС влиза в кампанията като трета политическа сила (12,1%).
Реформаторският блок стартира надпреварата като сигурен участник в следващия парламент (5,2% от твърдо решилите да гласуват).
„България без цензура“ е единствената формация със силно ерозирала подкрепа от евроизборите досега. С 4,4% тя запазва шансове за парламентарно представителство, но кампанията ще бъде решаваща дали те ще се реализират.
Социолозите регистрират песимизъм за развитието на страната и продължаващ дефицит на доверие в държавните институции: Страната е в тежка ситуация и се нуждае от стабилно управление за преодоляване на кризата са доминиращите нагласи във всички социални групи.
След оставката на кабинета „Орешарски“ единствено президентът Росен Плевнелиев има ръст в доверието (28%).
Дейността на служебния кабинет е непозната за всеки втори избирател в страната, останалите са разделени в оценките си – 20% положителни и 24% отрицателни.
На старта на предизборната кампания 3,2 – 3,3 млн. избиратели заявяват намерение за участие в предстоящия парламентарен вот. Ако тази нагласа се запази, това означава малко по-ниска активност в сравнение с предишните парламентарни избори от 2013 г. Около 20% от избирателите все още се колебаят дали да гласуват и ще вземат своето решение в хода на кампанията.
При всички условности, че става въпрос за старт на кампанията, парламентарните мандати биха се разпределили приблизително в следните пропорции – ГЕРБ – между 105 и 110, БСП – между 63 и 68, ДПС – 35 – 38, Реформаторски блок – около 16, „България без цензура“ – около 13. При такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и РБ.
По-малко вероятна към момента е хипотезата за силно фрагментиран парламент. Запазващата се висока степен на негативизъм (80%) към модела на досегашното управление, премества махалото в център-дясно и засилва нагласите за излъчване на стабилно правителство с ясна парламентарна подкрепа.
Шансовете за повече от пет партии в парламента биха нараснали, ако се активизира наказателен вот срещу БСП не само в десния, но и в левия и националистически спектър – процес, който е все още твърде слаб.
При такъв развой може да се стигне до по-голям брой формации в парламента, с произтичащите от това рискове пред сформирането на мнозинство и излъчване на стабилно правителство.
Две формации на изборния праг от 4%: АБВ (3,9%), Патриотичен фронт (3,7%)
Към тази група с малко по-ниска подкрепа се присъединява и Атака (2,9%). Сред останалите регистрирани участници по-различими са позициите на „Движение 21“ на Татяна Дончева (1,5% от решилите да гласуват) и коалиция „Десните“ с 1%.

Шансовете на по-малките формации са зависими от това дали ще се реализира силен протестен вот срещу БСП. Ако той се случи, е възможно някоя от тях също да получи представителство.
Източник: „Алфа рисърч“