СамокоВест

Александър Тонков с отличие за най-добра главна роля от Тополовград

Споделете ни в

Великолепният Александър Тонков бе отличен от журито на Международния театрален фестивал – Тополовград с наградата за най-добра главна роля. Сашо получи заслуженото признание с изключителното си изпълнение в комедията „Здравейте, аз съм ваш’та мама“ на театър Веселушко. Както СамокоВест писа за сценичния талант на младия актьор: „Познатият на самоковската публика Александър Тонков, в ролята на измамника Семьонич, отново е в центъра на вниманието. Към изпълнението му биха могли да проявят интерес не един и два професионални театри. Опитът му на брейкър внася почти акробатични елементи в превъплъщението му“. Отличието за най-добра главна роля от фестивала в Тополовград безспорно е начало в тази посока.

Голямата награда на Международния театрален фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”- Тополовград получи театрална трупа от град Орестиада, Р Гърция, за спектакъла „Малкият принц” от Сент Екзюпери. „Златната камила” бе връчена на 15 май, на тържественото закриване на Двадесет и първото му издание. На финалното тържество беше съпругата на Велко Кънев – Мария Кънева. Събитието уважиха кметове и общественици от РТурция.
В своето слово Красимира Ятакчиева – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности” в Общинската администрация благодари на всички , допринесли за сътворяването на уникалния фестивал. Тя подчерта голямата роля на дарителите и на зрителите, както и на компетентното жури за всеотдайната и прецизна работа.
Цяла седмица жителите и гостите на града бяха зрители на талантливо представените 19 спектакъла на любителски трупи от шест страни: Турция, Гърция, Македония, Молдова, Сърбия, България. Журито, с председател Борислав Чакринов присъди много награди. Първа награда за спектакъл заслужи постановката „Благородният испанец” от Съмърсет Моъм Общинският от град Раднево. Специалната награда на Министерството на културата заминава за Сърбия, за спектакъла „Не се обличай за вечеря” от Марк Камулети. Голямата награда – статуетката „Златна камила”, присъдена на гръцкия състав, връчи Дора Кънева. Журито присъди три отличия за най-добра главна женска роля и една за най-добра мъжка и още много други награди. Отличия за най-добра женска роля заслужиха: Силвия Дерменджиева от Тополовград, иваловградчанката Елена Бойназлиева, Дияна Динева, Нова Загора., съобщиха още от пресцентъра на Община Тополовград.