СамокоВест

акад. Григор Велев за Вакъфските имоти в България и претенциите към тях

Споделете ни в

Разговор на Румен Леонидов с акад. Григор Велев

– Акад. Велев, напоследък се вдигна голям шум около т.нар вакъфски имоти у нас, а главното мюфтийство в София заведе 25 дела за собственост…

– Вакъфски имот означава „султански (държавен) имот състоящ се от недвижима собственост, който е подарен на мюсюлмански храм (джамия) от Султана”. Този имот може да се дава под наем за издръжка на храма, но не може да се продава под каквато и да е форма. Така всяка джамия е имала подарени недвижими имоти – земя, гори, сгради от които се издържа.

– Каква е съдбата на тези имоти у нас след Освобождението на България?

– След освобождението на България големи маси от турци напускат България. От тогава до днес такова голямо преселване става три пъти. Редица селища се освобождават от присъствие на турското население, а в други е силно намалено. В тези случаи недвижимите имоти, както и неизползваните джамии, остават във владение на българската държава.

– Кога за пръв път става това?

– През 1909 г., с обявяването на Независимостта на България, Османската империя признава този акт и всички безстопанствени имоти на мюфтийството са признати от турска страна за собственост от българската държава. Като собственост на мюфтийството остават ограничен брой земя и гори, както и отделни сгради, за които има нотариални актове и които се притежават от действащите джамии в България.

– Как се развиват събитията по-нататък?

– През 1947 г. комунистическия режим пристъпва към експроприация на едрата градска собственост, в това число и на всички недвижими имоти на Българската православна църква и на Мюфтийството в България.

– Как се стигна до днешния спор за тези имоти?

– Известно е, че след 1989 г. се подготви закон за реституция на експроприираните имоти на българските граждани. Този закон не засегна църковните и вакъфските имоти. Неотдавна се подготви нов закон, който предвижда реституция на църковните и вакъфски имоти. От Светия Синод приветстваха проектозакона, защото им се връщаха всички земи, гори и сгради, включително и три църкви, превърнати в музеи.

Но този закон се използва от Главното мюфтийство, за да се предявят претенции не само към имотите, които реално е владело мюфтийството, собственост на действащи джамии, но и претенции към имотите на всички недействащи джамии, които са вече собственост на българската държава от 1909 г. За по-голямата част от тях Мюфтийството няма нотариални актове. Въпреки това то завежда дела за реституция, ползвайки правото на свидетели.

– Досега за какво са използвани оспорваните имоти?

– Това са сгради на джамии, които са използвани като музеи или за други обществени нужди. Но претенциите към тези сгради и площите към тях са предмет на необосновани претеции, които стават причина напрежението да ескалира както в Народното събрание, така и в обществото.

 

– Акад. Велев, спорът за вакъфските имоти се смеси и с въпроса за искането на ДПС да провежда изборната си кампания на „майчин турски език”. Следва ли да се уважи това искане?

– Българската конституция е категорична. Всякакъв вид политическа дейност на територията на Република България може и трябва да се извършва само на държавния език (българския). Така стои въпроса и във всички европейски страни. В Испания, където има големи етнически общности, дискусиите в парламента се водят само на испански. Но защо трябва да ходим чак до Испания. Вземете Турция. Там предизборната агитация се извършва само на турски език.

– А как стои въпросът с българските екзархийски имоти в Цариград. Неотдавна съобщиха за връщането на собствениците им, а Кошлуков в своето телевизионно предаване съобщи, че цената на тези имоти възлиза на около 500 000 долара?

– Българските екзархийски имоти бяха експроприирани от Турция през 60-те години, по решение на турското правителство. Това бяха законно притежавани имоти от Българската патриаршия, с редовно платени данъци и с притежание на документи в съответствие с турското законодателство. Актът на експроприация става по време, когато политическите отношения между двете страни, членки на враждебно настроени военно-политически блокове, бяха силно обтегнати. Всички български имоти в Турция разполагат с пълния набор от нотариални актове за собственост. Очевидно е, че този акт се използва като повод на днешните претенции към онези вакъфски имоти у нас, за които мюфтийството няма нотариални актове.

– Как преценявате поведението на ДПС през последната година?

– ДПС е незаконно регистрирана политическа партия, според ексминистър председателя Димитър Попов, което действие е извършено под натиска лично на Андрей Луканов. По-късно Конституционният съд не предложи дефинитивно решение за нейната законност, тъй като при гласуването за ДПС гласуват 6 конституционни съдии и против – 6, при един отсъстващ. Затова е време Конституционния съд да завърши недовършената си работа. Това безвремие, което настъпи след този съдебен процес, позволи да се нароят редица незаконни партии като „Евророма” и други. Нека се знае, че ДПС е регистрирана в нарушение на българската конституция.

                                                                                            Източник: в. „Животът днес“