СамокоВест

Административният съд отхвърли жалбата на Бойчо Шуманов срещу избора на Георги Шуманов за кмет на Говедарци

Споделете ни в

shumanov govedarci kmetАдминистративен съд – Софийска област в заседание на 18 ноември 2015 година разгледа жалбата на Бойчо Шуманов срещу решение на Общинска избирателна комисия – Самоков, с което се обявява за избран за кмет на село Говедарци на втори тур Георги Шуманов. В жалбата си тъжителят излага мотиви за незаконосъобразност на решението. Моли за извършване на графологична експертиза на подписите върху списъка на Инициативния комитет, с който независимият кандидат за кмет Георги Шуманов е бил регистриран, и посочва фамилии, които твърди, че не са поставили подписите си лично. В деня на изборите приближен на Георги Шуманов е уговарял на висок глас избирател пред него и неговото семейство да гласува срещу заплащане. Бойчо Шуманов посочва и нарушения при съставяне на изборните протоколи на СИК.
Съгласно съда, разгледано по същество, оспорването е неоснователно.
Със свое решение 975 от 09.12.2015 г. АС-Софийска област потвърди решението на ОИК , с което на основание чл.452 от Изборния кодекс и въз основа на получените данни от протоколите на СИК, е обявен за избран за кмет на кметство Говедарци на втори тур Георги Димитров Шуманов.
Осъди Бойчо Шуманов да заплати на заинтересованата страна Георги Шуманов сумата от 100 лева разноски по делото за адвокатско възнаграждение.
Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд.