СамокоВест

Адв. Диньо Бозаджиев: Гражданите на България срещу държавата

Споделете ни в

27 години по-късно

Гражданите на щата , например –Вашингтон – срещу Н-ския нарушител на закона. Така се откриват съдебните заседания по наказателни дела в страната претендираща все още за такава с най-ефективно правораздаване.

Този словесен израз е метафора на сключения обществен договор между гражданите и държавата, по силата на който интересите на държавата и на американския гражданин съвпадат.

В българските условия през 2016 година, подобна теза граничи с гротеска. Затова и изразът придобива съвсем друг вид: „Гражданинът на България срещу Държавата”.

От месец май до края на м. септември 2015 г. от Николай Ганчев Колев- Босия, подкрепян от неколцина съмишленици проведе така нар. „Доматен протест” срещу бездействието на депутатите от Народното събрание по сигналите за корупция в изпълнителната власт – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и Министерството на транспорта , свързана с безогледната и масова продажба на шофьорски книжки на негодни за това лица – основен фактор за безумието по българските пътища ,водещо до избиването на над 1000 и осакатяванета на над 10 000 български граждани годишно.

Вместо очаквана нормална реакция на „държавниците”, срещу Босия бе хвърлена цялата репресивна машина на държавата:

– Специализираното подразделение за охрана на обществения ред при СДВР- с началник комисар Марин Маринов,

-Първо РУП – с началник комисар Бонев,

– Инспектората на Столична община – с кмет Йорданка Фандъкова,

– Софийска районна прокуратура- в лицето на прокурор Кр. Нейчева,

-Софийски районен съд -в лицето на съдия Парпулова

Тези структури и длъжностни лица действаха като стройна и добре смазана машина за респектиране и смачкване на опитите на българските граждани да протестират против своеволията на самозабравлия се политически елит, струващо човешки животи.

Действията им, прикрити под булото на „за запазване на реда” бяха свързани с издаването на десетки наказателни актове срещу всеки гражданин посмял да вдигне глас в защита на конституционните си права – в т.ч. и на живот и сигурност.

Последва съдебна сага, която към края на 2016 година е вече почти приключена. Най-неочаквано за вдъхновителите и изпълнителите на поръчките за саморазправа тя приключи с пълно фиаско за… „Държавата”. Оказа се, че съдът, макар и с отделни „гнили ябълки „ в него, все още не е пречупен .Цифрите са красноречиви:

-15 дела пред Административен съд – София-град срещу Заповеди на ОСПС при СДВР за задържане за 24 часа на участниците в протестите: 12 отменени, като издадени в нарушения на закона и Конституцията / три от делата не са приключени/

-10 административно-наказателни дела пред Софийски районен съд срещу Заповеди за налагане на глоби от Директора на инспектората при Столична община за нарушения на „Наредбата за управление на отпадъци…” за „замърсяване на района до входа на Народното събрание с..1 до 3 домата?! „ : 9 /девет/ отменени заповеди ,като издадени в нарушение на закона и Конституцията /десетото дело не е приключено/

-6 дела пред Софийски районен съд срещу заповеди на Началника на първо РУП – СДВР – Бонев, за налагане на глоби по ЗМВР за нарушения на обществения ред 6 /шест/отменени като издадени в нарушение на закона и конституцията

-1/едно/ дело по УБДХ срещу Николай Ганчев Колев – Босия пред СРС – оправдан.

решение на СГС е отменено първоинстанционното решение на съдия Парпулова от районния съд и той е признат за невиновен в извършване на хулиганска проява/ .

Какъв е наказателноправния аспект на резултата от 30-те административни и административно-наказателни дела и какво прави българската Прокуратура?

– Длъжностните лица от СДВР в т.ч. и Началника на СДВР, Началника на Първо РУП, Директора на Столичния инспекторат, респ. Кметът на Столична община, умишлено са нарушили законите и Конституцията, издавайки /или допускайки издаването/ на незаконните си актове. С тях те са нарушили основни конституционни права на български граждани. А по този начин са компрометирали обществения договор между тях и държавата, чийто правен израз е Конституцията на Република България. Доказателство за явния пряк умисъл за извършване на тези престъпления е фактът, че с изключение на 2 дела, решенията по тях дори не са обжалвани от административните органи, въпреки негативния за тях резултат от първата инстанция.

Въпреки обаче, че се касае до тежки престъпления извършени от отговорни длъжностни лица, чиито имена са добре известни , Прокуратурата …мълчи. Нещо повече:

За нея е без значение, че 10 /десет/ състава на два български съда- Административен съд – София-град и Софийски районен съд, определиха протестите на 9.09.2015 г. като напълно законни . Известната от 27 години насам, с особения си прочит на закона, българска Прокуратура – този път в лицето на прокурора от СРП – Кр. Нейчева, внесе през м. декември 2016 г. /след „тежко и продължително” едногодишно разследване/, обвинителен акт срещу Босия и остналите четирима задържани. /На 22.02.2016 г. в съдебната сграда на Районния съд на „Римската стена”, се открива началото на прокурорския героичен епос!?/…

Всички описани по-горе факти и обстоятелства бяха представени на 30.12.2016 г. на организираната от Николай Ганчев Колев – Босия на организираната пресконференция в БТА.

На тази пресконференция не се отзова представител на нито една обществена медия…

Иначе от 10.11.1989 година изминаха вече 27 години…