СамокоВест

Агресивен ученик тормози цял клас в НУ“Станислав Доспевски“- Самоков

Споделете ни в

Пореден случай на агресия в училище. Този път получихме сигнал от град Самоков, съобщава Нова телевизия. Репортаж на Глория Николова бе излъчен в сутрешния блок „Здравей България.“ Родители на второкласници буквално се вдигат на бунт срещу агресивно дете в класа. Оплакванията им са за системен тормоз – децата им са удряни и блъскани от проблемното дете.
Училището е „Станислав Доспевски“. Всичко това се случва във втори клас от февруари. За двата месеца, в които детето, от което се оплакват родителите, е преместено в класа. Преместено е от друго училище, отново заради проявена агресия.
Видеозапис показва конкретния случай. На него се вижда как две деца се дърпат на стълбите в коридора, след това едното замахва с юмрук към другото дете. Според директора на училището Камелия Асенова детето е било предизвикано.
„Детето ми каза, че е било спънато, а впоследствие му е удрял главата в земята”, коментира една от потърпевшите майки. Друга свидетелства, че детето й е било дърпано, а накрая получило и удар в окото, за което има медицинско свидетелство. Трето момченце пък било блъскано в шкафовете…
Запис от камерите в коридорите на училището, иззет от служители на РУП-Самоков след подадена жалба към тях, показва как момчето замахва с юмрук към друго дете. Според направената медицинска експертиза удареното дете има „контузия на дясната половина на лицето с наличие на хематом на дясното око”.
„Имала съм много случаи на палави и буйни деца, но такова нещо – не. Не мога да гарантирам, че това дете няма пак да направи нещо – то не търпи докосване. Това, че аз не знам какво ще се случи в следващия миг, е много притеснително за мен”, заяви пред камерите на Нова телевизия класната ръководителка Антоанета Механджийска.
„Призовали са ни за толерантност и търпение, което ние проявихме. Децата ни обаче се обърнаха в един момент към нас и ясно ни заявиха, че вече не искат да чуват думичката „толерантност”, коментират притеснените родители. И допълват, че момченцето „върти” цял клас и двама учители на малкия си пръст.
Миналия петък отново се стигнало до ескалация на напрежението, твърдят родителите. Проблемното момченце се опитало да оближе по врата своя съученичка, но други деца се намесили и помогнали на изплашеното момиченце.
Родителите подчертаха, че майката на проблемния второкласник се държи доста арогантно, крещи и обижда, без да се съобразява, че се намира в училище.
Майката бе потърсена за коментар от Глория Николова, но категорично отказа коментар по случая.
„Майката по никакъв начин не е отказала да се работи с нейното дете”, заяви директорката на „Станислав Доспевски” Камелия Асенова. И добавя: „Родителите искат детето да бъде преместено в друго училище, но това няма как да стане, защото родителят е този, който избира институцията, в която да се обучава неговото дете.” И наистина, по закон, ако родителят не пожелае детето му да бъде преместено със заявление, директорът няма право да го направи.
Според Камелия Асенова изгонването на детето от училище няма да разреши проблема. „Ние ще го изхвърлим оттук, оттам също ще го изгонят и какво се оправя с това? Говорим за деца, а не за гнили круши. Слънцето е едно и всеки има право да получи място под него. С въпросното момченце в момента работят и педагогическият състав, и логопедът, и ресурсният учител, както и двете учителки от неговия клас”, изказа мнението си директорката Асенова.
„Няма как да не можем да се справим с едно 8-годишно дете. Ще успеем, вярвам в това”, оптимистично завърши тя.
Но разтревожените родители отказват да пуснат децата си на училище и питат – „Трябва ли да стане убийство, за да се случи нещо? Докато законът не се промени, единствено родителите ще имат право да избират къде да учат децата им, а потърпевши ще бъдат децата и от двете страни на юмрука.