СамокоВест

Агенция „Ройтерс”: Астрономи откриха планета, чиято повърхност изцяло е покрита с диаманти

Споделете ни в

Астрономи смятат, че откритата през 2004 г. планета, два пъти по-голяма от Земята, е съставена основно от огромен диамант. Тя обикаля около звезда, сходна на нашата, и е толкова ярко осветена, че се вижда и с невъоръжено око, съобщи Reuters. Планетата е на около 40 светлинни години от нас и се намира в съзвездието Рак, а температурата на повърхността е над 1 600 градуса по Целзий.

Откривателите уточняват, че планетата, наречена “55 Канкри” (от латинското наименование Cancer за съзвездието рак) се върти с такава скорост около звездата, в чиято орбита се намира, че една година там е равна на наши 18 часа.
“55 Канкри” е два пъти колкото Земята, а плътността й е в пъти по-голяма. Затова е осем пъти по-тежка от Земята по маса. Според учените близо една трета от масата й е от диаманти. „Повърхността й вероятно е от графитно и диамантено покритие“, казва Нику Мадусудан от университета в Йейл.  Колегата му Оливие Мусис от института по астрофизика и планетология в Тулуза, изчислява, че поне една трета от масата на планетата, т.е. маса три пъти колкото земната, ней-вероятно представлява диамант.
Откритието ще бъде представено в публикация в списание Astrophysical Journal Letters.
Подобни диамантени планети са откривани и преди, но за първи път се съобщава за такова небесно тяло в орбита на звезда подобна на Слънцето. Интересът към “55 Канкри” е още по-голям, тъй като местоположението й позволява на учените да я изследват отблизо. „Надзърнахме в един скалист свят с фундаментално различна химия от тази на Земята“, казва Мадусудан, и допълва, че откриването на богати на въглерод планети означава, че вече не може да се очаква скалисти небесни тела да имат сходни на земната химическа структура, вътрешност, атмосфера и биология.
Любопитно е, че твърденията на екипа се разминават с тези отпреди година на колегите им, използващи телескопа „Спицър“ (Spitzer Space Telescope) на NASA. Според тях новите данни за 55 Cancri e сочат, че тази екзопланета е с изненадващо ниска плътност и че около 20% от масата й трябва да са различни елементи и съединения, включително вода. При толкова голяма близост със звездата си (около 26 пъти по-близо, отколкото е Меркурий до Слънцето) те би трябвало да съществуват в така нареченото суперкритично състояние, т.е. между течно и газообразно. Иначе казано, ако планетата има твърда повърхност и вода на нея, то би трябвало тя непрекъснато да кипи.

One thought on “Агенция „Ройтерс”: Астрономи откриха планета, чиято повърхност изцяло е покрита с диаманти

  1. Пишете на Български ако обичате нищо не се разбира на маймунски.

Comments are closed.