СамокоВест

Автоджигити препускат по самоковските улици – КАТ спи!

Споделете ни в

kat policia policeВсе по-чести са сигналите, които получаваме, за шофиране с непозволена скорост в рамките на града. Особено тревожни са нарушенията по булевард Искър. Много са случаите, при които автомобилите минават на червено, а светофарът би трябвало да обезопасява пешеходната пътека, по която непрекъснато пресичат малки деца – ученици в НУ „Станислав Доспевски”. В сигналите си съгражданите ни посочват, че любителите на високи скорости не се спират пред нищо – нито пред червения сигнал, нито пред ограничителя на скоростта, поставен на пътя.
Види се, че след като светофарът и „легналият полицай” не могат да охладят страстите, крайно време е катаджиите да станат и ежедневно да патрулират по улиците на града. Превантивният контрол е доказал своята ефективност. Преди няколко години същият проблем бе решен, поне за известен период от време. Тогава много често автомобил на пътна полиция дежуреше край пешеходната пътека. Последствие сложиха така наречения „легнал полицай” и решиха, че всичко необходимо е направено. Но само с лежане работа не се върши.
В скоростна пресечка се превърна и улицата от „Удово”, през кръстовището на петте кюшета, през „Самоково”, покрай Мини маркета, до отбивката към новия мост. Доказателство са многобройните случаи, при които шофьори влитат направо с колите си в Бистрото на кръстовището. Огромен риск за пешеходците е пресичането и на улицата над Мини маркета, където видимостта е изключително ограничена, поради чупка на пътя. Поставена е пътна маркировка – пешеходна пътека тип „зебра” и толкоз. Заради лошата видимост при състезателната скорост, с която препускат автомобилите, пешеходците са под постоянна заплаха. А точно срещу пешеходната пътека има детска площадка, на която обикновено играят много деца.
Подобна е ситуацията и на други невралгични места. Читателите ни пишат, че нарушителите препускат с такава скорост, която прави невъзможно да се видят и запишат регистрационните номера. За да не се стига до произшествия с тежки последици, задължително е служителите на КАТ да оправдаят името си „пътна полиция” и да упражняват ежедневен и непрекъснат контрол на движението по пътищата на Самоков.