СамокоВест

Австрийският всекидневник “Дер Щандарт” сравнява Пламен Горанов от Варна с Ян Палах и Мохамед Буазизи – българските медии мълчат като риби

Споделете ни в

Българинът Пламен Горанов се самозапали – сега той е сравняван с Ян Палах в Прага и тунизиеца Мохамед Буазизи. Това пише в коментара на водещия австрийски всекидневник “Дер Щандарт”. Вестникът описва как Горанов е отишъл до кметството във Варна с две туби бензин и един ултиматум: “Оставка на Кирил Йорданов и всички съветници до 5 часа на 20 февруари”. Пламен Горанов изля пет литра бензин върху себе си и се запали като факла пред кметството. Вчера 36-годишният мъж все още беше в тежко състояние с 80% изгаряния. „Кметът Кирил Йорданов все още не се е оттеглил, за разлика от правителството в София, което е на другия край на страната. Около час и половина, след като Горанов се самозапали, Бойко Борисов обяви оставката си в парламента“, обяснява изданието. Това е второто самозапалване в рамките на няколко дни в България, където протестите срещу високите цени на тока и бедността достигнаха своята кулминация. Българските медии съобщават, че първата жертва, която се самозапали във Велико Търново, е бил психически нестабилен човек. „Но Пламен Горанов имаше политически искания, както Мохамед Буазизи и Ян Палах“, контрира официалните обяснения изданието. Австрийският вестник припомня, че първият със своя акт доведе до революцията в Тунис през 2011 г., а вторият е символична фигура в борбата за свободата на Чехословакия от комунизма през 1969. “Дер Щандарт” също така пояснява, че както и сега, впоследствие комунистическата пропаганда се опита да изкара Палах луд.

Страницата на Горанов в социалната мрежа Фейсбук може да подскаже на неговите приятели, медиите и полицията, кое го е подтикнало към този отчаян акт. Последните публикации на Горанов са свързани с кмета Йорданов, който управлява града от 1999 насам. Макар да се води безпартиен, той се ползва с подкрепата на партията на Борисов ГЕРБ. Черноморският град е прочут и с това, че там е разположена централата на могъщата групировка ТИМ (Тихомир Митев, Иво Георгиев и Марин Митев). „За своите опоненти безпартийният кмет на Варна е свързан с ТИМ“, изтъква още “Дер Щандарт”.