СамокоВест

Югозападното държавно предприятие затяга мерките срещу незаконната сеч. Самоков – невралгичен район!

Споделете ни в
gora sech brakonieri plastina nug dag gorsko
Добитите дърва са маркирани с пластини за маркиране на добитата дървесина

Югозападното държавно предприятие взема спешни мерки срещу незаконната сеч в подопечните си 38 горски стопанства. Действията са в съответствие с политиката на Министерството на земеделието и храните за повишаване на контрола и опазване на горските територии.
Създадени са 42 мобилни контролни екипа, които ежедневно извършват обход и проверки. Във фокуса на внимание са най-невралгичните райони с висока концентрация на нарушения – Самоков, Ихтиман, Белово. Заради активизиране на нарушенията в района на Разлог са мобилизирани 12 контролни звена, които извършват денонощна охрана на държавните горски територии.
Мобилните екипи проверяват както превозните средства, транспортиращи дървесина, така и отделите в 38-те лесничейства, в които се извършва стопанска дейност. Проверяващите следят за правилното маркиране на насажденията, сечта и първичната обработка на дървесината, както и за коректното изпълнение на технологията за сеч и превоз на дървения материал, съгласно одобрения технологичен план.
При подаден сигнал за нарушения мобилните екипи са в готовност да реагират по всяко време на денонощието.
Всички териториални поделения в обхвата на ЮЗДП вече са обявили обществена поръчка за доставка на пластини за маркиране на добитата дървесина, което е втората стъпка от мерките. Всяка пластина съдържа абревиатурата на съответното поделение и уникален пореден номер, което ще гарантира пълна проследяемост на законността на добития дървен материал.