СамокоВест

Ще има ли бежански лагери в Самоков и в Гуцал?

 Breaking News

Ще има ли бежански лагери в Самоков и в Гуцал?

Ще има ли бежански лагери в Самоков и в Гуцал?
септември 28
13:28 2016

Държавата оглежда терени за нови центрове за бежанци на територията на цялата страна. Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов по време на посещение в Харманли заедно с председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова, информира БиТиВи. Наличните центрове вече са пълни, затова и се нуждаем от нови места за настаняване, допълни Костов. Той не уточни какви са терените и къде се намират. От думите му стана ясно, че основно се оглеждат сгради с отпаднало предназначение – сгради на военните, както и бивши училища.

От МВР са категорични, че нови лагери ще има. Засега от силовото ведомство мълчат къде точно ще са центровете, но признават, че са направили множество огледи на терени покрай границата с Турция. Тезата на МВР е, че при засилен мигрантски натиск не могат да оставят чужденците да се разхождат по улицата.

Строежът на нови лагери за мигранти вещае бунтове на населението. Не е ясно обаче дали ведомството ще се уплаши от евентуални протести или ще построи центровете въпреки тях. С протести, преди години, бе спрян проектът за лагер край плевенското село Телиш.

От ДАБ твърдят, че те нищо не оглеждат, а има национален план, който се изпълнява при засилен миграционен натиск.

В същото време информация, че специалисти на Министерство на отбраната и на Министерство на вътрешните работи са правили оглед на бившите казарми в Самоков предизвика паника сред гражданите, че може да бъдат превърнати в бежански лагери.
Сред другите възможни варианти е и училището в с. Гуцал, община Самоков.

Трябва да се има предвид, че лагерите в цялата страна вече са препълнени. Поделенията на ДАБ са заети на 104%, а тези на дирекция „Миграция“ – на 170%. Затова трябва спешно да се намери решение на въпроса къде ще бъдат настанявани идващите нови бежанци. Временно решение е разширяването на лагера в Харманли, където тече поръчка за доставка на 400 контейнера. Но при сегашното темпо на влизане на чужденците и тези места скоро ще бъдат заети. Само за август са поискали закрила 2776 лица от 18 държави.

Политическите сили вече атакуваха плановете на правителството за интеграция на бежанците чрез заселването им в общини. Идеята е с няколко пилотни общини да бъдат сключени договори и те да поемат грижата за чужденците. Това е записано и в стратегията за интеграция на получилите международна закрила. Все още не е ясно кои са пилотните общини, които ще работят по европроект за трайна интеграция на бежанци у нас, каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова пред БНР преди два дни. Очаква се това да бъдат общини, които са заявили интерес и които имат по-тежки демографски характеристики.

Предстои да разберем – Е ли е Община Самоков сред пилотните общини, с които ще бъдат сключени договори да поемат грижата за чужденците или Не?

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...