СамокоВест

Шокиращи данни на Евростат: Половината българи живеят в нищета

 Breaking News

Шокиращи данни на Евростат: Половината българи живеят в нищета

Шокиращи данни на Евростат: Половината българи живеят в нищета
май 12
12:00 2015

pari bednostНад 3,4 млн. българи живеят на ръба на мизерията, сочат данни на Евростат, цитирани от социалното министерство. Това е половината от населението на страната. Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени – не работят, но и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят
Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно. Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас. Останалите са заплашени от бедност – за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.
Според последните налични данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател – около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета. За сравнение – следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация. Над половината от децата у нас – 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок – близо 58. Логично при тези две групи България също заема първите места.
Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени – не работят, но и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Въпреки че нивото на безработицата намалява през последните месеци, тя все още остава висока – около 11%. В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.
Наскоро Институтът за пазарна икономика изнесе данни, че всеки десети у нас е живял в дълбока бедност през 2013 г. През периода 2008-2009 г. в тотална нищета са били около 8.5%. На базата на данните от националната статистика от КНСБ изчисляват, че над половината от домакинствата у нас (53%, или около 3.8 млн. души) преживяват с общ доход на човек до 360 лв., колкото е размерът на минималната заплата. За сравнение – за нормалната издръжка за живот на човек са необходими 563 лв. Между минималната заплата и необходимото за нормална издръжка получават още около 26% от домакинствата. Това означава, че под издръжката на живот на човек са около 79% от семействата.
Хората у нас, които живеят нормално, тоест вземат над издръжката за живот, са около 20%, или около 1 млн. и 470 хил. Те са се увеличили с около 50 хил. за една година. От КНСБ посочиха и че се увеличават регионите, които получават по-ниски от средните за страната възнаграждения, което пък задълбочава още повече пропастта между бедните и богатите региони. Например през 2014 г. в осем области средната заплата е била около 75% от средната за страната. През 2008 г. в тази ситуация са били шест области.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...