СамокоВест

Чудният свят на Зинаида Хаджимитова с цвят на розово мартини

Споделете ни в

zanaidaЧудният свят на Зинаида Хаджимитова е с цвят на розово мартини. Това е светът на Вещицата и Зина преминава през него с изящество, възторг и красота, като по острие на бръснач, опънато над бездна. Още с първата си книга тя доказа, че е веща в словото. Богатството на езика, многообразието на внушенията, умелите метафори сочат безпогрешно Повелителя на думите. Зина влезе в гилдията на пишещите едва преди година със сборника разкази „Приказки от живота” и веднага грабна вниманието на четящите. Във вторник поклонници на Словото се събраха в неговия дом – Общинската библиотека, за да приветстват раждането на втората книга на Зинаида Хаджимитова „С цвят на розово мартини”.
Разказите на Зина се четат слушайки. Слушайки спомените си, слушайки усещанията си, слушайки сърцето си – там, където живее искрата на Бога. Двете книги показват, че авторката не само носи искрата в себе си, но и все повече я осъзнава. Разказът „Дар” като чели е зенитът в това осъзнаване – едно послание за силата на вярата, една арменска легенда за синапеното зърно – семенцето на Бога. „А Иисус им рече: поради вашето неверие; защото, истина ви казвам, ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: премести се от тука там, и тя ще се премести; и нищо няма да бъде за вас невъзможно.” – Свето Евангелие от Матея 17:20.
Зина познава и друга сила – тази на даряването. Тя посрещна лично, като най-скъп гост, всеки един от присъстващите и всеки получи малка апликация от синапени зърна.
„С цвят на розово мартини” е разказ за изкуството на сънуването – една импресия за реалността на другите измерения, за забравеното познание. В тази реалност обитават аромати, багри, докосвания, звуци. А който може да ги разчете е вещ в умението на сънуването. Разказът „Среща” търси отговори за съдбовността, за човешката психика, за границата между светостта и греха, между живота и смъртта.
Прочетени от Николай Войнов и Зоя Станкова, творбите на Зина добиха един нов колорит – този на живата реч, на ритмиката, на гласа. Своя прочит на книгата „С цвят на розово мартини” представи режисьорът Любомир Малинов. Сам той, отдаден на словото, познавач на човешката природа, пътешественик по пътищата на скритото знание, Малинов бе усетил съвършено точно посланията в разказите. Той говори за богатството на езика, за деликатната сетивност, за посветеността на Зинаида Хаджимитова. Оцени умението й да преплита реални житейски случки с необикновеното, с магичното, с тайнственото, майсторството й да разкрива необятната многоплановост на света.
С наслада от чутото, със зрънце синап, с книга в ръка – каква по-хубава вечер бихме могли да си пожелаем.