СамокоВест

Четири стъпки за излизане от кризата предлагат пет десни партии в обща декларация

Споделете ни в

Пет партии започнаха преговори за обединение вдясно и излязоха със съвместна декларация за излизане от политическата криза. Демократи за силна България, “Движение България на гражданите”, Зелените, Народна партия „Свобода и достойнство“ и “Синьо единство” се обединиха за общи действия . Те продължават преговорите с други формации в дясно-център, както и с граждански организации за по-широк десен фронт. В Декларацията десните дават ултиматум на Пламен Орешарски до петък да обяви готовност за оставка през юли, партиите в парламента да се откажат от възможността да получат нов мандат за правителство, насрочване на нови избори през септември и спешни поправки в Изборния кодекс дотогава. В декларацията се посочва, че протестите са довели до безпрецедентна политическа криза, породена от „безсрамните назначения на хора от олигархията на високи позиции във властта“. Според десните, правителството и четирите парламентарно представени партии са неспособни да формулират общественоприемлив план за излизане от политическата криза. „Държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство. 85% от българите подкрепят протеста“, пише в декларацията.

Конкретните стъпки за излизане от политическата криза са:

1. В петък, 28 юни, премиерът Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли 2013 г.

2. Парламентарно представените партии незабавно да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание.

3. Президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г.

4. През времето до разпускането си, парламентът да приеме промени в изборния кодекс.