СамокоВест

Честит Ден на народните будители. Били сме и ще бъдем!

 Breaking News

Честит Ден на народните будители. Били сме и ще бъдем!

Честит Ден на народните будители. Били сме и ще бъдем!
ноември 01
14:22 2014

buditeliПрокламацията на Деня: „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“
1 ноември е ден с особена, изключителна, неповторима стойност за всеки българин. Ден на будността на цяла една нация. Днес честваме делото на книжовници, просветители, духовници, борци за национално освобождение, съхранили духовните ценности и лика на българската нация през вековете!
За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България. Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички училища в страната.
Да отдадем своето признание на безбройните народни будители, които създадоха Българското Възраждане. Да сведем глава пред подвига и духа на великите български възрожденци, носители на вярата, духовността и книжовноста.
Честит празник и бъдете будни! Били сме и ще бъдем!

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Има и друга мода-режат здрави органи-жлъчки, уж хернии и т.н. А един тарикат праща при...

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...