СамокоВест

Честит Ден на народните будители. Били сме и ще бъдем!

Споделете ни в

buditeliПрокламацията на Деня: „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“
1 ноември е ден с особена, изключителна, неповторима стойност за всеки българин. Ден на будността на цяла една нация. Днес честваме делото на книжовници, просветители, духовници, борци за национално освобождение, съхранили духовните ценности и лика на българската нация през вековете!
За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България. Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички училища в страната.
Да отдадем своето признание на безбройните народни будители, които създадоха Българското Възраждане. Да сведем глава пред подвига и духа на великите български възрожденци, носители на вярата, духовността и книжовноста.
Честит празник и бъдете будни! Били сме и ще бъдем!