СамокоВест

Черна сеч край Черната скала в Боровец – ВИДЕО

Споделете ни в

chernata skalaГорите в Рила биват изсичани без контрол, без разрешителни и по варварски начин. Поголовна сеч се извършва до Финландското селище и Черната скала на Боровец.
Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Михаил Константинов. Видеокадри, заснети с квадракоптер, показват обръснатите до голо огромни горски масиви. Записът е направен в началото на април от проф. Константинов и неговия син, които били в района и показва повалени стотици дървета, разхвърляни навсякъде, а районът е разоран от гумите на тежки камиони.
Математикът не за първи път алармира за злоупотребите , които се случват с българските гори. Той е категоричен, че държавата не прави нищо, за да защити природното богатство на България, а вместо това властта стимулира порочни практики, които пълнят партийните каси, разпъвайки политически чадър на близки до управляващите фирми. Това е явна корупция, това е престъпление срещу България. Защото ние нямаме подземни богатства, но имаме прекрасни земи и гори. С това, което се случва там, в момента се унищожава нашето национално богатство. Земите и горите са билетът на нашите деца, нашето бъдещо поколение. Но вместо да ги пазим като очите си, просто ги унищожаваме, коментира професорът. СамокоВест също огласи възмущението на Михаил Константинов от унищожаването на българските гори в публикацията си „В Самоков горите се изсичат до голо” от 24.03.2014 година
Доц. Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието и горите заяви в студиото, че сечта освен незаконна е правена и непрофесионално – с неподходяща техника и без дори да се стараят да заличават следите след себе си. Според Костов става въпрос за изсечени няколкостотин кубически метра едра строителна дървесина, за която се дават по около 100 лева за кубик. При това варварски се унищожават горите в една от много специалните територии, които се създават с десетки години. „Тази сеч се извършва в най-ценните наши иглолистни гори, които са стопанисвани в продължение на 90 години”, бяха думите на доц. Костов. Той е убеден, че има сериозни нарушения, извършени както от шефа на горското стопанство в Самоков, така и от ресорните шефове в Агенцията по горите и земеделското министерство. „Сегашното управление на горите бърза, защото едва ли ще е продължително. Практиките не са нови, но са забързани. Сеч, прикриване, плашене на тези, които заплашват да сигнализират. Тези скандали са от най-високо ниво и финансират партийни каси.“, коментира сечта бившият зам.министър на земеделието и горите. „В момента сме свидетели на мафиотска сеч, плашене на тези, които са готови да сигнализират, политически чадър от ръководство на партиите, финансират се партийни каси. Не случайно бяха направени и толкова много кадрови промени, след като уволниха доказани професионалисти и почтени хора. Всичко това беше направено, за да се върнат старите корупционни практики. И щом такива неща се случват в Боровец, можем само да си представяме какво става на други места в страната”, каза още доцент Георги Костов.
инж. Дамян Дамянов, зам.-директор на „Югозападно държавно предприятие ДП”, който се включи в предаването заяви, че е трудно да коментира сечта без да е направена проверка. „Оголеното петно от сечта наистина е впечатляващо, но ще извърша проверка непосредствено след празниците и ще имам повече яснота“, бяха думите на Дамянов.
„Ако искат да спрат незаконната сеч, би трябвало тези камиони да бъдат спрени на границата“, заяви още проф. Константинов. „На държавните горски предприятия и стопанства им е дадена нашата гора не само за да я секат и да си дават заплати, а да могат да извършват дейности по охрана и залесяване и възстановяване“, допълни доц. Костов.
В първите дни след 9 септември 1944 година комунистите избиха на Черната скала стотици невинни самоковци и жители на околните села – без съд и без присъда. Сега убиват горите ни – бъдещето на региона и на България.