СамокоВест

Цари Мали град с над 65 000 лева загуба за 2016 година

 Breaking News

Цари Мали град с над 65 000 лева загуба за 2016 година

Цари Мали град с над 65 000 лева загуба за 2016 година
април 27
14:53 2017

В отчета на Исторически музей – Самоков, Цари мали град е с над 65 000 лева загуба за 2016 година. Приходите от дейността са 298 811 лева, като от билети са постъпили 253 091 лв, а от продажба на сувенири 45 720 лв. Общите разходи на комплекса възлизат на 364 720 лева. В тях влизат 93 076 лв. за заплати, за поддръжка на въжения мост 26 156, за закупуване на оборудване и съоръжения 65 601 лв., за външни услуги и други разходи – та до 364 720 лева. Както е видно от отчетните резултати, и дума не може да става за каквато и да било възвращаемост на потрошените близо 6 000 000 лева за поредната бутафорна гавра с историята. Отделно от тях общината всяка година налива допълнителни средства било за ремонт на въжения мост, наречен „златен“ от общинския съветник Васил Зашкев, било за така наречения фуникуляр, било за укрепване на рушащата се вече стена или за подмяна на въжената пирамида. И те са само незначителна част от парите, изтекли от изтънелите ни джобове – тези на нашенския данъкоплатец. 5%, от стойността на обекта или 287 955, 65 лв., бяха осигурени като съфинансиране от страна на бенефициента. По този повод, при днешните коментари върху отчета за миналата година на Цари мали град, съветник Петър Георгиев заяви: “Цари една теза, че някой лично е построил комплекса – построил го е Самоков. И вместо да се пише за Цари мали град – една легенда оживява, по-добре е да се помисли как да оживее легендата Самоков.“ Съветникът от Реформаторски блок Светлана Атанасова поясни, че задължението да се популяризира туризма в общината е на Информационния център по маркетинг, туризъм и туристически дейности, а не на Историческия музей. „Не да управляват един хотел, а да разработят и представят цялостна стратегия за развитието на туризма“, коментира съветник Атанасова.

Д- р Панев, също общински съветник от „Самоковци за Самоков“, отбеляза, че еуфорията около крепостта вече е отминала и напомни, че трябва да се преосмислят разходите, като около 100 000 лв. са дадени за външни услуги.

В крайна сметка избраниците ни приеха отчета и …… „пито-платено“. А платците, както винаги, сме все тия – все ние. 

Related Articles

1 Comment

  1. Благовест Коларов
    Благовест Коларов август 04, 14:49

    Това е, „балонът“ „Цари Мали…“ се спука! Това е заслужената съдба на такива измислици, но жалко , че потърпевши сме ние – жителите на Самоковска Община. Въпреки това съчиненията продължават и все нови и нови „неоспорими“ доказателства се явяват на бял свят. Какво ли ще бъде следващите години,когато т.н.“чудо“избледнее още повече и хората престанат да идват? Ще трябва да плащаме пак ние, станали заложници на мегаломанските амбиции на някои!

    Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Мудна и непрофесионална администрация!...

Аз не знам защо Общината не купи разсад -лозови пръчки и маслодайни рози и да...

Браво на г-н кмета! Освен всички изброени причини за отказа, най важният мотив да бъде...