СамокоВест

Христос Воскресе

 Breaking News

Христос Воскресе

Христос Воскресе
април 15
20:00 2012

Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден въплъщава вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд.
Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение. Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба – един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.

В навечерието на самия Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи вкъщи. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

На Великден се играе първото хоро след Сирни Заговезни. То е израз на радостта от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата на хората, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

И тази година стотици миряни се стекоха в полунощ в православните храмове, за да отбележат Възксресение Христово. Според данни на НЦИОМ 57% от българите честват Възкресение Христово като голям религиозен празник, като броят им е нараснал с цели 7% спрямо 2007 година.

На този ден всеки може да си пожелае нещо. Ако го направи с открито сърце и държи монета в ръката си, желанието му може да се сбъдне.

 

 

 

  

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...