СамокоВест

Филип Кирев: За да усетят по джоба си хората, че има икономически растеж, трябва да управлява десницата

Споделете ни в

В държави, в които има извънредно положение, да не се гласува въобще, предлага водачът на листата на Реформаторите за 26 МИР

Високо оценявам откровеността, с която разговаряте с нас. При всяка предизборна кампания най-полезни са срещите очи в очи с хората, които искаме да гласуват за нас. Това е най-прекият начин да разберем кое за тях е важен проблем и кое – дребнотемие.

Не е изненада, че за вас най-важни са доходите, пенсиите на родителите ви, стипендиите на децата и сигурността на страната в това сложно за цяла Европа време.

Това каза Филип Кирев, водач на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за 26 ‎Многомандатен ‎избирателен ‎район, който се срещна със служителите в печатница в Божурище, обновена с финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. На срещата присъства и Весела Николова, кандидат за народен представител под номер 13 в листата на реформаторите, която живее и работи в Божурище.

Разговорът продължи много повече от предвиденото, домакините поискаха от кандидатите да обяснят как на практика ще помогнат на жителите на селищата в областта да подобрят жизнения си стандарт, да пътуват по-лесно до работните си места, да получат по-високи пенсии и справедливо заплащане.

„Вярвам, че ви е писнало от обещания. Затова няма да ви кажа какво ще направя, а какво съм направил досега.‎ Индустриалната зона, където всички си вадите хляба, беше приоритет на ‎икономическото министерство, в което работих през последните две години.‎ Ние привлякохме инвеститори, които днес дават заплати, откриват нови работни ‎места, вкарват свежи пари в българската икономика.‎ За ‎две години успяхме да обърнем отрицателния растеж от времето на Орешарски и постигнахме увеличение на Брутния вътрешен ‎продукт с близо 4 процента. ‎

Знам, че е недостатъчно за да го усетим всички по джоба си, но за да се случи ‎наистина трябва да управляваме ние, от десницата. ‎

Не обещаваме неизпълними неща, затова трябва да е ясно, че точковата система за определяне на пенсиите не може да бъде отменена. Ще трябва да използваме други механизми за повишаването им.

В следващия парламент ще предложим стипендиите за отличен успех да не зависят от доходите на родителите, защото просто не е честно. Който е учил, трябва да бъде поощряван за положения труд!

Ще предложим също размерът на детските добавки да зависи от образованието и ценза на родителите“, отговори на поставените въпроси Филип Кирев.

Кандидатите за народни представители и печатарите разговаряха за опасностите, които контролираният от външни сили вот крие за демокрацията в страната.

„Имам идея, която смятам да предложа в следващия парламент: в държави, в които има извънредно положение, да не се гласува въобще. Ако това не се приеме, ще трябва да намерим друг механизъм за да ограничим намесата във вътрешните работи на България от страна на държави, като Турция, където живеят много хора с български паспорти.

Един от начините, приет в някои европейски държави, е правото на глас да зависи от мястото, където плащат данъците си. Т.е., ако не плащаш данъци в България, губиш и право да гласуваш в нашите избори.

Трета възможност е правото на глас да бъде обвързано с гражданската дисциплина на гласуващия. С други думи, ако редовно не си плащаш сметките за ток, вода и парно, например, временно да ти е ограничено правото на глас, докато не се докаже, че вече спазваш правилата“, сподели Филип Кирев.

Реформаторите приеха поканата да гостуват в печатницата и след изборите, вече като членове на парламента когато ще могат да въздействаме повече върху решенията на правителството и Народното събрание.

След срещата в Божурище Филип Кирев и Весела Николова се срещнаха и със симпатизанти на коалицията в Сливница, откъдето е най-младият член на листата – 22-годишният Марио Петров, студент по Социология в УНСС.