СамокоВест

„Файненшъл таймс“: Българската словесна гимнастика за запазването на „Южен поток“ най-вероятно няма да успее

 Breaking News

„Файненшъл таймс“: Българската словесна гимнастика за запазването на „Южен поток“ най-вероятно няма да успее

„Файненшъл таймс“: Българската словесна гимнастика за запазването на „Южен поток“ най-вероятно няма да успее
април 28
19:27 2014

Yuzhen potokКога един газопровод не е газопровод? Когато става дума за силно оспорван руски енергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки, поне според българския парламент, пише в електронното си издание британският вестник Financial times.
България влиза в конфликт с Европейската комисия по газопровода „Южен поток“, по който се планира руско синьо гориво да бъде доставяно от България през Сърбия до Централна Европа и Италия, допълва бизнес изданието.
Събитията в Украйна ще създадат Европейски енергиен съюз
От избухването на украинската криза ЕС се противопоставя на проекта, ръководен от Газпром, който би могъл да позволи на руския енергиен гигант да снабдява клиентите си в Европа, заобикаляйки размирна Украйна. България обаче, която разчита да се възползва и от подобряването на енергийната сигурност, и от такси за транзит на газа, продължи да подкрепя „Южен поток“, дори чрез законодателна словесна гимнастика, което би било забавно, ако залогът не беше толкова голям, посочва „Файненшъл таймс“.
На 4 април българският парламент гласува българският участък от “Южен поток“ да бъде определен като „газов интерконектор“, а не като газопровод, което на теория позволява проектът да заобиколи европейското законодателство за свободната конкуренция. Идеята е, че новото законово определение на „Южен поток“ като конектор, което е разширение на съществуваща мрежа, ще означава, че Газпром няма да бъде длъжен да отвори ключовата българска част от газопровода към трети страни по силата на така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Широко разпространеното мнение е, че Газпром няма да е толкова склонен да изпълнява проекта, ако бъде принуден да отвори инфраструктурата си за други доставчици, посочва изданието. Българското правителство твърди, че правилата на ЕС не би трябвало да се прилагат за малък участък на „Южен поток“ в български териториални води, който все пак ще бъде тръбопровод според българските закони, посочва „Файненшъл таймс“.
Какво ще се случи след всичко това. Лоран Рюзека, старши консултант по газовите проблеми в IHS Energy посочва, че смелата битка на България да запази „Южен поток“ най-вероятно няма да успее, отбелязва британското издание.
БТА

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...

Кой обслужи измисления протест?: 1. Кмета Георгиев. Представил се пред самоковските лумпени с...

Шефа на самоковската полиция- рельовеца Попов, носеше ли си шишето-половинка, без което не ходи на...