СамокоВест

Учредяват нова дясна партия – „Движение за независима България”

 Breaking News

Учредяват нова дясна партия – „Движение за независима България”

Учредяват нова дясна партия – „Движение за независима България”
юни 25
10:53 2014

alex alexievАлекс Алексиев: Декомунизация, лустрация, спиране на „Южен поток”, отпадане на мораториума за шистов газ и мажоритарни избори са приоритети за инициаторите.
Над 100 души от столицата и провинцията взеха решение на инициативно събрание за създаване на нова дясна партия „Движение за независима България”. Събранието се проведе в събота, 21 юни в Дома на културата „Красно село” – София. Сред учредителите са известният политически анализатор Алекс Алексиев, адвокатите Иван Груйкин и Диньо Бозаджиев от Гражданска инициатива „Справедливост“, председателят на „Ден” Димитър Иванов, енергийният експерт Христо Казанджиев, бившият шеф на сметната палата проф. Валери Димитров, шефът на Софийски енергиен форум Георги Табаков, проф. Владимир Чуков, бившият шеф на „Булгаргаз“ Васил Филипов, инженери, лекари, представители на академичните среди. От Самоков на срещата присъстваха Петър Чарийски, Стоян Кочов, Бойко Димов и Анджелино Димитров. След продължително обсъждане събранието прие учредителна декларация. Решено бе учредителното събрание на новата дясна партия да се проведе на 19 юли тази година.
УЧРЕДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ
Ние се стремим България да изгради общество основано на принципите на свободата, демокрацията и свободния и конкурентен пазар. В такова общество всеки човек, независимо от раса, етническа принадлежност, религия или социално положение е равен пред закона и има неотменими права на живот, свобода и собственост, които не могат да бъдат нарушавани от никоя власт. Тези права са индивидуални, а не колективни, и задачата на държавата е да ги защитава безпристрастно. Само такава власт може да гарантира върховенството на закона във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот, без което изграждането на справедливо и проспериращо общество е невъзможно.
България в Европа и НАТО
Движение независима България (ДНБ) потвърждава своето дълбоко убеждение, че Европейският съюз (ЕС) е нашата основна политическа, икономическа и културна среда, която няма алтернатива, както и нашата принципна принадлежност към евро-атлантическата отбранителна общност (НАТО). ДНБ решително се противопоставя на всички опити България да бъде отново откъсната от тези жизнено важни за страната съюзници. Това не значи, че България няма право да защитава своите национални интереси като лоялен член на тези общности и да критикува негативни тенденции, като, например, все по голямата бюрократизация и централизация на управлението в Брюксел.
Национална Сигурност
Националната сигурност на България се гарантира от нейните съюзници в НАТО и нейните собствени въоръжени сили. За съжаление, постоянното намаление на военния бюджет през последните години и последвалата невъзможност армията да бъде превъоръжена с модерна бойна техника поставят под въпрос не само нейната боеспособност, но дори и участието й в съвместни операции със съюзниците, освен такива от миротворчески характер. Фактът, че голяма част от въоръжените ни сили са все още оборудвани със съветско оръжие от времето на Варшавския договор, ни прави и политически зависими от Русия. ДНБ настоява за незабавно увеличение на военния бюджет до минимално 2% от БВП с цел армията ни да постигне минималните НАТО стандарти на боеготовност не по късно от 2025 г. Българското правителство и институции е нужно да бъдат активен партньор на НАТО в новата политическа обстановка. В областта на вътрешната сигурност, ДНБ настоява държавните институции да дадат решителен отпор на всички опити за внедряване на радикални ислямистки и терористични организации и секти у нас.
Правосъдие
Една от основните причини за липсата на ефективно и справедливо правосъдие в България, за което тя многократно е била критикувана от ЕС, е зависимостта на правосъдните органи от правителството и произлизащата от това корупция. Този кардинален проблем не може да се реши без радикална реформа на цялата съдебна система. Тази реформа според Движение независима България ще трябва да включи излизането на прокуратурата и следствените органи от съдебната власт и качествена промяна в статута, правомощията и начина на избиране на Висшия съдебен съвет. Също така е необходимо,според нас, търсене на наказателна отговорност от съдии, прокурори и следователи за извършени от тях престъпления. Пряк избор на съдии и прокурори от
гражданите с право на отзоваване при несправяне с професионалните им задължения.
Икономика
Близо четвърт век след падането на комунизма, икономиката на България е в най-добрия случай полупазарна и продължава да бъде манипулирана от управляващите в полза на частни интереси. В резултат на това тежката криза, започнала през 2009 г., все още не е преодоляна, чуждестранните инвестиции за 2013 г. са близо с 50% по ниски в сравнение с 2012 г. и корупцията достига застрашителни размери. През последните 8 години, например, според индекса за корупция на Репортери без граници , страната ни се е сринала с 64 места в класацията и в момента се намира на място 100, като е по-корумпирана от редица страни от Третия свят.
Една от главните причини за това нерадостно положение е все още прекомерната роля, която държавата играе в икономиката и тесните връзки на политическата класа с икономическата престъпност. Движение независима България пледира за максимално ограничаване на държавната намеса в икономиката посредством съкращаване на преразпределителната роля на държавата до не повече от 30% от БВП. ДНБ също ще настоява за незабавна приватизация чрез открит търг с ясни правила или чрез борсата на всички търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала им.
Енергетика
Перфектен пример за политическата манипулация на икономиката от управляващите в ущърб на интересите на българския народ е енергетичният сектор. В този сектор може да се твърди без преувеличение, че сегашното правителство и опозицията директно обслужват интересите на руския енергиен монополист, като защитават пагубния за България проект Южен поток и мораториума за шистовия газ. Българската позиция по първия проект вече нанесе тежки вреди на страната пред Брюксел, където се налага впечатлението, че сегашното ни правителство усърдно играе ролята на Троянски кон на Кремъл в ЕС. Що се отнася до шистовия мораториум, едно скорошно изследване доказва, че дори минималните технически извлекаеми количества шистов газ от едно местонахождение (Нови Пазар) ще увеличат ръста на БВП с 1.7% на година за 30 години, ще намалят вноса ни с 55%-62% годишно и цените на едро с 25%-30% и ще създадат 45000 нови работни места. При тези цифри, трудно може да се говори за този мораториум, освен като престъпление срещу икономическите интереси на българите.
Движение независима България ще направи борбата за окончателното спиране на Южен Поток и за премахване на мораториума за шистов газ, либерализиране на енергийния пазар, както и незабавното приватизиране на държавните енергетични предприятия, главен фокус на политиката си в областта на енергетиката.
Възобновяеми Енергийни Източници (ВЕИ)
Движение независима България категорично настоява всички субсидии за ВЕИ да се отменят незабавно. Тези субсидии въведени под давлението на ЕС, не са нищо друго освен субсидиране на богати ВЕИ предприемачи от бедните български консуматори на енергия. Като всички субсидии, те изкривяват пазарната система и водят до обедняване на българина, без да имат каквото и да е влияние върху световните емисии на въглероден двуокис и други парникови газове. Тази порочна практика на субсидиране на една индустрия, която е не конкурентно способна, е все по добре разбрана в ЕС, където почти всички държави в момента рязко режат тези субсидии, които са на път да изчезнат.
Рекомунизация или Демокрация
Едно от последствията на политиката на настоящето правителство е пълзящата рекомунизация на България, посредством масови назначения на бивши комунисти и агенти на Държавна сигурност във важни държавни институции. ДНБ ще настоява за пълно разкриване и гарантиран обществен достъп (вкл. през интернет) до архивите на бившата Държавна сигурност и другите тоталитарни тайни служби. Необходимо е за определен период от време отстраняването от ръководните органи на държавната администрация и други ръководни органи на всички лица, огласени по смисъла на Закона за досиетата.
Мажоритарни избори
Демократично общество и авторитетни институции не са възможни без честни и свободни избори. В последните години се засилва тенденцията за опорочаване на изборите, купуването на гласове, заплахите и манипулациите над избирателите, неефективната изборна администрация. Всичко това е несъвместимо с развитието на демократична България. Движение независима България вярва, че въвеждане на мажоритарни избори в два тура за народни представители и общински съветници може да допринесе за по – ефективното разпределение на властта и по-ефикасно управление. Мажоритарните кандидати следва да носят персонална отговорност за купуване на гласове и други тежки нарушения на изборните правила. Това може да се окаже и нужната мярка, която дълги години не може да бъде открита срещу този порок. Необходимо е също да се предвиди механизъм, които позволява да бъдат предсрочно отзовавани народни и местни представители при грубо и системно неизпълнение на задълженията им.
Свободата на словото е друга важна база на демокрацията. Ние сме против медиен монопол. Журналистите следва да се водят от своя професионализъм, безпристрастност и вътрешни убеждения. Категорично ще се противопоставим на намесата на управляващите в работата на българските медии.

Related Articles

4 коментара

 1. Благовест Коларов
  Благовест Коларов юни 27, 10:21

  С приказките за премахване на мораториума върху добива на шистов газ, тези хора на които симпатизирах допреди малко, окончателно ме отказаха от намерението ми да се включа в тяхна подкрепа, главно заради доброто впечатление от срещите ми в Самоков с адв. Груйкин. За другите неща за които пледират като независимост на съдебната ни система,премахване на субсидиите на предприемачи във ВЕИ сектора, които оскъпяват живота на обикновения човек,ориентацията ни към Европа и т.н ги адмирирам, но да подкрепям унищожението на прекрасната ни плодородна земя с измислените единствено за задоволяване „вълчите“апетити на разни престъпници акционери, начини за добив на шистов газ не, не и не! Ние нямаме пустините на Америка, всяко кътче е плодородна земя и е просто престъпление да се мисли за такава технология! Загубиха ме завинаги в подкрепа на тяхната кауза!

  Reply to this comment
 2. Благовест Коларов
  Благовест Коларов юни 27, 12:12

  Интервю на Катрин Бойл с професор Инграфеа, направено на 29 септември 2012 г.
  Антъни Ингарфеа е дългогодишен преподавател в университета Корнел и работи от десетилетия в добивната индустрия. В интервюто обяснява с леснодостъпни термини технологията за добив на шистов газ, и един по един разбива четирите мита, използвани като пропаганда за ползите от добива на шистов газ.

  http://www.youtube.com/watch?v=8n5YGu0vDg4

  Reply to this comment
 3. Славчо Тасев
  Славчо Тасев юни 27, 14:27

  Преди време Бойко Борисов се похвали че е сключил „най изгодния договор“ за газ с Русия. Цената била търговска тайна ….

  Още по преди министърът от тройната коалиция Румен Овчаров също сключи „най изгодния договор“ с Газпром.

  През 1998 год. министърът от СДС Евгени Бакърджиев пристигна от преговори с Газпром също с „най изгодния договор“. На летището бе посрещнат с цветя, овации и митинг предаван по телевизията.

  От тогава България с „най изгодния договор“ плаща най скъпия газ в Европа.

  Никой не си прави труда да търси диверсификация и алтернатива. И защо ли да го прави, след като може да сключи „най изгодния договор“ с единствения ни доставчик.

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...