СамокоВест

Учредиха Областен съвет за намаляване риска от бедствия

Споделете ни в

Областен съвет за намаляване на риска от бедствия беше учреден днес в Областната администрация на Софийска област. Неговата цел ще бъде да подпомага единната национална политика в областта на превенцията и овладяването на кризисни ситуации.

Учредителното заседание беше водено от Областния управител Росица Иванова, която е и председател на Съвета. Тя представи основните моменти от новите законови разпоредби, уреждащи работата на Съвета и налагащи необходимостта от неговото създаване и Заповедта за утвърждаване състава на съвета. В състава му влизат ръководители или представители на всички институции и структури, отговарящи за критичната инфраструктура и опазването на живота и здравето на населението, както и представители на общините от Софийска област.  

Законът налага изготвянето на Национални, Областни и Общински стратегии и програми за намаляване риска от бедствия. Програмите за намаляване риска от бедствия трябва да съдържат оперативни цели, както и конкретни дейности за реализирането им, в рамките на тяхното изпълнение ежегодно трябва да бъдат приемани годишни планове, като всички те се изисква да бъдат разработени както на общинско, така и на областно ниво. Плановете ще бъдат актуализирани на всеки 5 години или при промяна на законодателството.

Представени бяха и новите задължения, които произтичат за Областния управител и кметовете на населени места от приетите промени в Закона за защита при бедствия. Сред основните им задължения са да организират, планират и координират дейностите на всички институции, имащи отношение към дадена бедствена ситуация на местно и регионално ниво, както и разработването на плановете и програмите за ограничаване на рисковете от такива кризи. Ще бъдат създадени и общински съвети за защита при бедствия.

В рамките на кратка дискусия, кметовете на общини от Софийска област, които участваха в днешното заседание, поискаха разяснения по отношение на реда, по който в закона е предвидено да бъдат отпускани средства от националния бюджет за справяне с щетите при евентуални бедствия.

Изнесен бе анализ за дейността на Регионална дирекция Противопожарна безопасност и защита на населението-София за периода 1.05.2016-27.09.2016 г. Според данните от анализа, най-големият брой инциденти в периода е този на битовите пожари, следвани от паленето на стърнища, предизвикващи пожари без преки материални щети. Сред по-тежките произшествия, по които е работено в отчетения период, са наводнения, пожари, злополука. Основните изводи от доклада посочват малък брой битови и горски пожари, но наличие на много пожари, причинени след запалване на стърнища.