СамокоВест

Успение Богородично – Голяма Богородица

 Breaking News

Успение Богородично – Голяма Богородица

Успение Богородично – Голяма Богородица
август 15
11:32 2016

Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християни. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ.

Предание

Според преданието на този ден Светите апостоли се събрали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло. Това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето небесно царство, за да царува блажено и вечно с него.

Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: ‘Радвайте се, защото ще съм с вас през всичките дни’.

В памет на явяването ѝ пред апостолите, Църквата определя деня да се отслужва тържествена литургия и се прави ‘въздигане на хляба’.

Народна традиция

Празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове (‘въздигане на хляба’), които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата – прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Яде се диня и грозде.

Дарява се на Църквата домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Характерно за празника е, че никой нищо не работи, прави се курбан, а болните нощуват на ‘свети места’ за здраве и се случват чудеса. Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови и безплодни младите булки.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Ако вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

Именици

Имен ден празнуват всички които носят имената: Мария (означава – силна, постоянна), Мара, Мима, Мими, Марийка, Мариан, Mариaнa, Mариян, Mариянa, Маша, Мика, Мира, Мариела, Мариета, Мирела, Марио, Деспинa, Панайот, Преслава и още други техни производни.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...