СамокоВест

Успение Богородично – Голяма Богородица

Споделете ни в

Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християни. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ.

Предание

Според преданието на този ден Светите апостоли се събрали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло. Това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето небесно царство, за да царува блажено и вечно с него.

Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: ‘Радвайте се, защото ще съм с вас през всичките дни’.

В памет на явяването ѝ пред апостолите, Църквата определя деня да се отслужва тържествена литургия и се прави ‘въздигане на хляба’.

Народна традиция

Празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове (‘въздигане на хляба’), които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата – прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Яде се диня и грозде.

Дарява се на Църквата домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Характерно за празника е, че никой нищо не работи, прави се курбан, а болните нощуват на ‘свети места’ за здраве и се случват чудеса. Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови и безплодни младите булки.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Ако вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

Именици

Имен ден празнуват всички които носят имената: Мария (означава – силна, постоянна), Мара, Мима, Мими, Марийка, Мариан, Mариaнa, Mариян, Mариянa, Маша, Мика, Мира, Мариела, Мариета, Мирела, Марио, Деспинa, Панайот, Преслава и още други техни производни.