СамокоВест
кв. Самоково

Управниците окончателно бетонираха „Самоково”

Споделете ни в
кв. Самоково
кв. Самоково

Независимо от многобройните протести на живущите в „Самоково” срещу необузданото застрояване на квартала, в общината се проведе обявения публичен търг за продажбата на общински недвижими имоти. Със заповед на кмета Владимир Георгиев и малкото останали свободни пространства ще се запълнят с поредната кръчма, кафене или с бетонните туловища на компактни гаражни клетки. Комисия с председател заместник кметът Васил Сайменов проведе тръжната процедура. Общината бе обявила за продан урегулирани поземлени имоти, актувани като частна общинска собственост, в квартал „Самоково“ за изграждането на гаражи. Обявената начална тръжна цена бе 51 лева за квадратен метър и стъпка на наддаване 10% от нея. Съгласно одобрената кадастрална карта на града са определени четири урегулирани поземлени имота в жилищният квартал, с различна обща площ, които да бъдат продадени и върху които да бъдат построени гаражи. Изискванията към кандидат купувачите бе да живеят в квартала и да попадат в района на одобрения ПУП, да притежават собствено моторно превозно средство и да не са придобивали право на собственост върху терен, отреден за гаражи. За закупуването на повечето от имотите се яви само по-един кандидат. Обявените за продан парцели са за изграждането на 39 гаража и 17 от тях вече са продадени. Очаква се в общинската хазна да постъпят 27 953 лева. Повторен търг за непродадените места ще се проведе на 4-ти септември.

С този акт, с който окончателно се бетонира най-големия жилищен квартал в Самоков, кметът Владимир Георгиев доказа, че и той, като предшествениците си, е глух за исканията на хората. Още с построяването на първите панелки – станали символ на социалистическото жилищно строителство, всяка година средствата за вертикална планировка и облагородяване на квартала бяха пренасочвани за всичко друго, но не и за създаване на нормална среда на жителите му. Така в крайна сметка децата на половин град – толкова са живеещите в „Самоково”, останаха без детски площадки, а възрастните без място за почивка, извън задушните бетонни капани на домовете си. И към момента гъстотата на застрояване надхвърля многократно всички технически норми и изисквания, а след поредната щуротия на кмета Георгиев и компания – считай избранниците ни, които седнаха в доходоносните кресла на общинския съвет, напълно лишиха от въздух над 13 000  души – граждани на тази община. Очаква се приходите от първия етап на продажбата да достигнат около 28 000 лева. Естествено възниква въпроса толкова ли струват здравето и живота на всички тези хора – голяма част от които са деца. Простата аритметика показва, че основните им човешки права са продадени числом и словом за 2 лева парчето. Да оставим настрана абсолютното безумие да продаваш парцели от по 40-50 кв.метра всеки един. Какво ще стане с тези площи след като отпадне необходимостта от подобен вид гаражни клетки. Как евентуално биха се окрупнили за изграждане на друг вид строителни обекти? Как десетките собственици ще бъдат мотивирани да си продадат парцелчетата? И как ще се процедира ако един или двама се заинатят? В крайна сметка по Конституция това си е тяхно право. Но жителите на „Самоково” са обречени да живеят без свободно пространство, без зеленина и в крайна сметка без въздух! Това по всички международни норми си е чиста проба геноцид над 13 000 човешки същества, които имат нещастието в началото на 21 век да живеят в най-големия квартал на град Самоков.

Явно решението на властимащите – кметът Владимир Георгиев топтан с всички общински съветници, не е продиктувано нито от здрав разум, нито от целесъобразност, а още по-малко от грижа за здравето и живота на гражданите. Елементарната логика показва, че интересите им са от съвсем друго естество. Види се действията им са ръководени не от покупната стойност на общинските имоти, а от личната им подкупна цена. Защото няма кой да им даде „сухо под масата” за да построи детска площадка, но за кръчма и гаражче все ще се намери „благодетел”, който да ги ощастливи за празниците.

Начинът да се противопоставят на поредния престъпен акт на общинските управници е живущите в непосредствена близост до посочените парцели, които са пряко засегнати, да сезират с мотивирано възражение – подписка Дирекцията за национален строителен контрол и всички останали компетентни институции, в това число и комисията към Народното събрание. В процедурата по продажбата са допуснати достатъчно нарушения, което дава основание за отмяна на строителството. Като се започне от мъглявото и неясно уведомяване на заинтересованите и правоимащи жители на квартала, като обявените за продажба парцели са указани само с номерата им съгласно плана за застрояване, и се свърши със законовите изисквания за минимален дял на зелените площи в жилищни квартали с високо строителство, какъвто е и ж.к. „Самоково”. И ако наистина живеем в демократична държава, крайно време е да вземем управлението на живота си в свои ръце, а не да го оставяме в корумпираните ръчици на сульо и пульо, или както се казваше в един стар виц „ на сулями и пулями”.

2 thoughts on “Управниците окончателно бетонираха „Самоково”

  1. Откъс от „В механата“
    /Хр. Ботев/

    „Тежко, тежко! Вино дайте!
    Пиян дано аз забравя
    туй, що, глупци, вий не знайте
    позор ли е или слава!

    Да забравя край свой роден,
    бащина си мила стряха
    и тез, що в мен дух свободен,
    дух за борба завещаха!

    Да забравя род свой беден,
    гробът бащин, плачът майчин, –
    тез, що залъкът наеден
    грабят с благороден начин.“

    В капанчетата на Самоково
    /Сл. Тасев/

    Аз няма да съм кръчмар,
    нито колбасар..
    Ше съм безработен
    в този квартал ..

    Не произвеждам ракия
    без бандерол ..
    нямам връзки с тия
    от „белия дом“.

    Елате и вижте
    в здрача на прехода,
    децата ни се крият
    от пияни безделници.

  2. Преди години гледах един американски сериал „АЛФ“. В квартала се появи крадец и всички съседи и жители се обединиха за да заловят крадеца. Даваха нощни дежурства като и извънземния Алф помагаше. Какво може да ни накара нас жителите на Самоков да се обединим. Майките съгласни ли са децата им да си играят на метър разтояние от така наречените „Кафе-кръчми“. Това в какво ги възпитава ? Сега кръчмите ще станат по модерни. Все едно цар Киро да ни убеждава, че ракия без бандерол в бутилка е по полезна от наливна ракия в чаша. Представяте ли си какво чудо ще стане ако майки, баби, бащи и дядовци се обединят в името на детското здраве и възпитание.

Comments are closed.