СамокоВест

Унищожителна сеч на Ридо съсипва гората завинаги

 Breaking News

Унищожителна сеч на Ридо съсипва гората завинаги

Унищожителна сеч на Ридо съсипва гората завинаги
ноември 08
13:50 2016

Възмутени граждани сигнализираха на сайта ни за унищожителна сеч на Ридо. „Гората направо е съсипана“, казаха те и допълниха – „Да съсекат и малкото, което е останало, че да се знае и да се сложи край веднъж завинаги“.

Преди по-малко от два месеца по същия повод от Общинско лесничейство обясниха, че става реч за планово изсичане на дървета и за санитарна сеч, с цел овладяване пораженията от корояда. Този отговор обаче е крайно неприемлив, за гражданите – станали свидетели на случващото се на Ридо. Огромните оголени пространства не съответстват на изискванията за планова сеч, посочват те. А неприбраните клони и части от дънери пък напълно опровергават твърдението, че сечта е санитарна, с цел борба с вредителя, тъй като по този начин не може да се спре разпространението му. „Ако сечта е законно организирана би трябвало терените да са почистени, а то сякаш е минал тайфун, някакво торнадо“, коментират подателите на сигнала. И питат – Защо дървесината не е маркирана?

Настояваме ръководството на Общинско лесничейство-Самоков незабавно да извърши проверка по случая и да излезе с официална и обоснована позиция по проблема. Настояваме също така от РДГ-София и Районна прокуратура – Самоков да се самосезират и проверят законността на сечта в Ридо. При установени нарушения да предприемат всички мерки в своята компетентност за запазване на гората в крайградския парк. Ридо е любимо място за разходка и отдих на поколения самоковци, а само за малко повече от десетилетие гората е доведена до почти пълно унищожение.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...