СамокоВест

Унищожават Ридо!

 Breaking News

Унищожават Ридо!

Унищожават Ридо!
март 12
21:28 2012

Чудовищна сеч застрашава Ридо от пълното му унищожение. Един от най-красивите крайградски паркове е обект на незаконно посегателство от години. Гората, създадена и обичана от поколения самоковци, е на път да изчезне. Дървесината захранва десетки нелегални гатери в циганската махала. Друга част е превърната в пепел, в буквалния смисъл на думата. Млади, здрави дървета по на 70-80 години се използват като дърва за огрев. Своят принос в унищожението на гората дават и боринарите. Това наглед дребно нарушение доведе до гибелта на не едно и две дървета. Природозащитниците от Еко Рила от години сигнализират отговорните институции по проблема с незаконната сеч, но на практика резултат няма. В истинността на това твърдение може да се убеди всеки, който се качи на Ридо или се разходи в Лаго.

 Информирани са и ръководствата на общината, на общинското лесничейство и на полицията. Но и този път гласът на еколозите си остана – глас в пустиня, накъдето всъщност вкупом сме се запътили. Безспорно, важно е и гражданите да проявяват по-голяма нетърпимост към вандалщината, но основната отговорност е на институциите, които са длъжни да опазват не само природата, но и собствеността, както частната, така и публичната.

Големият проблем е, че всички тези институции знаят за престъпното унищожение на гората, но не предприемат никакви мерки. Знаят какво се случва. Познати са им повечето от извършителите. Известни са им местата и собствениците на незаконните гатери. И нека не се опитват да ни убеждават че причината за безхаберието им е социална. Наслушали сме се на несъстоятелни обяснения, че безработицата е голяма, че циганите нямат никакви доходи, че зимата е тежка. Не вярваме, че от едното добро сърце общинските ни първенци, полицейските и лесничейските шефове стават съучастници в престъплението с бездействието си. Имат ли и други, по-лични и по-неустоими мотиви можем само да гадаем. Надяваме се бездействието им да е просто проява на безотговорност, защото тогава нещата могат лесно да се променят. Достатъчно е всеки един от тях да си свърши работата, за което няма да има пречка, ако не е участник в задкулисни уговорки и корупционни схеми.

Затова очакваме кметът Владимир Георгиев незабавно да се разпореди на служителите от общинската администрация и на общинското лесничейство да направят обстойна проверка по сигнала. Да организира ефективен контрол по опазването на безценното ни зелено богатство, защото то е собственост на всички граждани на общината. Да изиска съдействието на Полицейското управление, каквато възможност му предоставя законът. Приоритет в работата на общинската администрация да стане запазването на все още неунищожените дървета и залесяването на вече оголените площи. Да се налагат най-тежки санкции на нарушителите, които плячкосват не само общинските гори, но ограбват и бъдещето ни. Защото докато други народи превръщат пустинята в градина, ние сме на път да превърнем градината си в пустиня.

Related Articles

1 Comment

  1. Ясен
    Ясен април 09, 12:38

    Абсолютно верно е. Освен това долу при турските гробища има напълно незаконна нова циганска махала която изцяло се отоплява с дървета от Ридо. Спомням си преди години около гьоловете всичко беше с борова гора а сега прилича на лунен пейзаж.

    Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...