СамокоВест

Тълпа роми нападна горски инспектори в Самоков. Полицията безсилна да ги озапти – намеси се жандармерия!

Споделете ни в

jandarmeriqПовече от 60 души от циганската махала в Самоков са нападнали горски инспектори, съобщиха от Агенцията по горите. Служителите отишли на проверка по сигнал от Районното управление на МВР в града, че в една от къщите се съхранява голямо количество незаконна дървесина. Служителите на дирекцията предприели незабавни действия за установяване произхода на дървесината. В акцията участвали и екипи на Полицията.
Инспекторите, обаче, били посрещнати агресивно от живущите в махалата, разказва Десислава Христова, горски инспектор от Регионално управление на горите-София.
Още на входа на квартала проверяващите са заобиколени от повече от 60 роми, които започват да удрят автомобилите и да отварят вратите им. Въпреки опитите проверката да бъде осуетена, все пак служителите на РДГ София и МВР успяват да достигнат посочения в сигнала адрес. Пред постройката са намерени складирани широколистни букови дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет. Инспекторите забелязали и значително количество дъбова дървесина, складирана на таванско помещение на същата постройка, до което нарушителите са отказали да осигурят достъп.
Проверката е извършена под огромен натиск и заплахи от страна на ромското население към проверяващите. Служителите на РДГ София и МВР са бутани, дърпани, а служебните автомобили удряни с еднометрови клони и замеряни с камъни. Органите на реда не са успели да озаптят тълпата, което е довело до напускането на района от проверяващите с цел избягване на по-сериозни последствия за здравето и живота им.
Това е поредният случай на агресия и посегателства от страна на организираните нарушители срещу горски служители при изпълнение на служебните им задължения. Изпочупени стъкла и срязани гуми на личните и служебни автомобили, разбити прозорци на домовете им, обиди и заплахи са най-често използваните от бракониерите средства за саморазправа.
„Започнаха да пищят, да ни нагрубяват, ползваха нецензурни думи, изгониха ни от мястото. Качването ни в автомобилите беше много трудно, трудно успяхме да ги достигнем, за да можем да се измъкнем. Удряха служебните ни автомобили с камъни и дървета, и можеше да се стигне до по-сериозни последици. Служителите на районното управление на МВР успяха да ни изведат от махалата“, разказват нападнатите служители.
По-късно полицаи съвместно с жандармерията са се върнали на адреса, незаконната дървесина е била иззета, а собственикът е задържан.